Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ABB Ludvika sätter stora spår i ABB:s kvartalsrapport trots tuffare konkurrens

Det går fortsatt mycket bra för ABB visar kvartalsrapporten. ABB-chefen Johan Söderström tror att ABB i Ludvika står inför en ketchupeffekt på kraftmarknaden trots kris i Europa och stentuff priskonkurrens i Asien.

–15.3 procent i marginal för ABB i tredje kvartalet är ett stabilt resultat för koncernen och division Power Produkts har en marginal på 14,8 procent. Det är fjärde kvartalet på raken som Power Products som ändå lever med en stark prispress från nya tillverkare, säger Johan Söderström, chef för ABB i Sverige om koncernens resultat som konstaterar att Power Products får bra beröm av koncernchefen Joe Hogan.

Power Produkts har ett par tusen av ABB:s 2650 anställda i Ludvika och resten arbetar åt division Power Systems med högspänd likström HVDC. Power Systems kommer dock inte att nå sitt mål om en marginal 7-11 procent under helåret 2012. Under årets nio första månader uppgår marginalen i Power Systems till 6,2 procent och koncernchefen är missnöjd.

Orderingången för koncernen gick ned 6 procent om man räknar bort förvärvet ifrån Thomas & Betts i USA men det är inget som oroar Johan Söderström som ser mycket ljust på framtiden för Ludvikaenheterna.

– ABB har en fantastisk orderstock, 29 miljarder dollar och att den minskade något beror på att vi motsvarande kvartal 2011 tog in HVDC-projektet till havs i Tyskland, Dolwin 2. Vi kommer i kvartal fyra att möta UHVDC-ordern från indien som bokades kvartal fyra 2011. Det är två av ABB:s största order i historien så de är svåra att möta för man vet inte i vilka kvartal det skrivs kontrakt på de stora HVDC-projektet.

Ser du några tendenser på hur kraftmarknaden kommer att utvecklas. I Indien så har uppenbarligen koreanska Hyousung och kinesiska TBEA skördat mycket stora framgångar på 800 kilovoltstransformatorer?

– Prispressen är enorm men vi bedömer att man nått botten. Vi levererar grejor som ska hålla i 40 år och det behövs bra marginaler för den som ska vara med i framtiden. Vi ska se till att vi håller oss steget före med tekniken. Det visade vi med att vi var först på 1100 kilovolt UHVDC i världen. Power Products i Ludvika visar att det går, vi håller fokus på vår egen tillväxt och räds inte konkurrens. Vi är duktiga i Ludvika och alla medarbetarna bidrar till innovationer och forskning och utveckling i världsklass.

– Alla grundläggande faktorer talar för oss i Ludvika trots att Europa har finansiella problem. Efterfrågan på att bygga anslutningar av förnyelsebar kraft ökar, elanslutningar till oljeplattformar till havs ökar, allt fler länder investerar i att koppla samman elnäten. Vi har nog aldrig haft en så stor offertbacklogg som nu, det kommer en ketchupeffekt, men när.

Europa är i ekonomisk kris och man håller i plånboken och sparar. Hur är det på Ludvikas marknader?

– Statnett i Norge ökar sina investeringsplaner, National Grid i England gör det också liksom flera andra kraftbolag. Vårt Svenska Kraftnät gick i dagarna ut och tillkännagav investeringar på 60 miljarder till 2025. Svenska Kraftnät ökar därmed i investeringstakt från 350 miljoner årligen till fem miljarder i snitt.

Om du fick säga en sak till om kvartalet, vad säger du då?

– I våra globala siffror finns Factsordern till Saudiarabien med. Det är vår 40 åriga teknik som nu kammat hem den enskilt största Factsordern i vår historia. ABB har haft stora framgångar i Saudiarabien och vi hoppas på mer, säger Johan Söderström.

Han har liksom många i HVDC-branchen noterat att Egypten och Saudiarabien beslutat att bygga en 1400 kilometer lång HVDC-kabel-länk på 3000 megawatt som ska tas i drift redan 2015.