Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ABB Ludvika fick beställningar i två nya kinesiska HVDC-projekt

Kinesiska HVDC-tillverkare har lärt sig snabbt men ännu behövs komponenter från ABB i Ludvika som i de två nya projektet i Tibet och Gaoling.

Annons

– ABB i Ludvika levererar ventilkomponenter och högspänningsprodukter via kinesiska tillverkare till dessa projekt., säger Christine Gunnarsson, presschef på ABB Sverige.

Därmed har ABB Ludvika pågående leveranser till tre kinesiska HVDC-projekt, förutom till UHVDC-projektet Jinping-Sunan på 7200 megawatt också till det mindre projektet Gaoling II på 75 megawatt och så bistår ABB Ludvika med leveranser till HVDC-projektet i Tibet som heter Qinghai-Xizang, en 400 kilovoltslinje på extrem höjd och temperaturförhållande.

Trots tal om att den Kinesiska ekonomin bromsar in så råder högkonjunktur i bygget av Kinas högspänningsnät. I den 12:e femårsplanen investeras uppskattningsvis 500 miljarder yuan, cirka 550 miljarder svenska kronor.

ABB:s order i Junping-Sunanprojektet var värd 120 miljoner dollar där kinesiska tillverkare med XD-Group i spetsen levererar det mesta.

Det här är en ny roll som ABB och de europeiska konkurrenterna Siemens och Alstom måste lära sig leva med, som underleverantör. ABB försöker behålla sin roll genom att föra över teknologi till det kinesiska systerbolaget ABB Chongqing Transformer på UHVDC-transformatorer.

I UHVDC-projektet Xiangjiaba-Shanghai vann ABB order på transformatorer. Tio byggdes i Sverige och i Kina byggde TBEA resten med ABB-komponenter och ABB:s kunnande.

State Grid i Kina håller nu på att handla upp ytterligare ett par UHVDC-projekt och ABB lär vara tvunget att acceptera att en ännu större andel tillverkas i Kina.

Nu pågår teknologikampen om nästa spänningsnivå inom högspänd likström. Känt är att Ludvika utvecklat en 1100 kilovolts UHVDC-transformator och en kinesisk konkurrent har tagit fram en 1100 kilovolts tyristorventil som typprovats under kontroll av nederländska KEMA.