Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ABB löser 100-årigt tekniskt problem med en ny Ludvikabrytare

ABB i Västerås och Ludvika har utvecklat likströmsbrytare för högspänd kraftöverföring som kommer att bidra till att forma framtidens likströmsnät. Ett stort tekniskt genombrott säger ABB:s koncernchef Joe Hogan.

Annons

Efter år av forskning och utveckling har ABB i Ludvika tagit fram världens första brytare för högspänd likström.

Den förenar en mycket snabb mekanik med kraftelektronik och har kapacitet att bryta kraftflöden motsvarande effekten av ett kärnkraftverk inom fem millisekunder – vilket är 30 gånger snabbare än det mänskliga ögats blinkning.

– Genombrottet undanröjer ett 100 år gammalt hinder för att utveckla överföringsnät för likström, nät som lkommer att få stor betydelse för att uppnå effektiv integrering och handel med förnybar energi. Tekniken kommer också att stärka kapaciteten i befintliga växelströmsnät. ABB för nu diskussioner med kraftbolag för att identifiera pilotprojekt för den nya tekniken.

– ABB har skrivit ett nytt historiskt kapitel i den elektrotekniska ingenjörskonsten, säger Joe Hogan, koncernchef på ABB.

– Detta genombrott kommer att möjliggöra framtidens elnät. Överliggande likströmsnät kommer att kunna koppla samman länder och kontinenten

Utvecklingen av den nya hybrid HVDC-brytaren är ett flaggskepp bland ABB:s forskningsprojekt framhåller koncernchefen.

ABB investerar mer än 1 miljard dollar årligen i forskning och utveckling. Bredden i ABB:s portfölj och den unika kombinationen av egen tillverkning av krafthalvledare, omriktare och högspänningskabel, vilka utgör nyckelkomponenter i HVDC-system, har varit unika fördelar i utvecklingsprojektet.

HVDC-tekniken har bidragit till ett ökande antal länkar mellan kraftsystem i olika delar av världen. Nästa logiska steg är att koppla samman dessa länkar och därmed optimera kraftnätet.

– ABB arbetar redan med multiterminalsystem men den nya innovativa likströmsbrytaren är ett viktigt steg i utvecklingen av HVDC-nät, säger Per Eckemark, divisionschef för Power Systems i Sverige.