Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ABB kan inte bekräfta bilden

ABB:s förhandlingschef Christian Dieckmann känner inte igen larmsiffrorna från facket Sveriges Ingenjörer.

Annons

– I fjol gjorde vi en lönekartläggning liksom tidigare år. Då såg vi felaktigheter mellan vissa män och kvinnor som vi rättade till. Vi följer detta i en partssammansatt grupp. Kvinnorna har inte en generellt sett sämre löneökning än män. Vi tittar kontinuerligt på frågor om löneskillnader mellan män och kvinnor, över mångfaldsfrågor, vi lever ju på 2000- talet, säger Christian Diekmann.

– Facket har sin statistik och vi bygger företagets på ett annat sätt. Vi har inget i vår som bekräftar Sveriges Ingenjörers bild av hur det är på ABB.

Är larmet från Sveriges Ingenjörer allvarligt?

– Det brinner inte om jag säger så. Sveriges Ingenjörer driver sina frågor och det är fackets roll. ABB går inte ut med berått mod och lönesätter kvinnor sämre än män.

Hur ser problembilden manligt kvinnligt ut i ABB:s ögon?

– Vårt och hela samhällets problem är att få in kvinnor i teknikyrken. Det examineras bara 20 procent kvinnor i teknikyrkena varje år och där ser vi problembilden. Det är ett samhällsproblem att teknikutbildningar inte attraherar kvinnorna.

– Och jag vill också säga att vi lutar oss inte tillbaka utan vi tar dessa frågor på stort allvar. ABB satsar ju på att få in kvinnor. Det är något vi brottas med.

Hans bild är att även om det går sakta så går det framåt och det finns en trend att allt fler kvinnor blir chefer och gör karriär inom ABB.

– Vi ser det som en positiv trend, säger Christian Dieckmann.