Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ABB inför slumpvisa drogtester av var fjärde anställd

I måndags, den 1 oktober, införde ABB slumpvisa drogtester. Var fjärde medarbetare kan under ett år tas ut för test av alkohol, narkotika, anabola steroider och läkemedelsmissbruk.
Vägrar man så kan det leda till sparken.

Alla anställda på ABB Power Products i Ludvika har fått samma brev hem i brevlådan och nu diskuteras drogtester flitigt.

ABB Power Products inför något som närmast kan liknas vid nolltolerans mot droger på jobbet.

I ett pilotprojekt kommer slumpmässigt motsvarande minst 25 procent av de anställda att drogtestas per år om projektet permanentas.

– Vi vill understryka att det är missbruket som ska bort, inte de anställda. säger Niclas Lamberg, personalchef, eller som man numera kallar det HR-chef för ABB Ludvika.

Annette Blidberg, arbetsmiljösammanhållande inom Power Products, ansvarar för projektets genomförande. Piloten pågår ett halvår och ska sedan utvärderas. Slår allt väl ut så kan ABB Power Products 2500 medarbetare, varav runt 2000 finns i Ludvika, ha varit med om att ta fram en modell som kan bli vardag inom ABB.

– Det är bara våra egna anställda som kommer att testas slumpmässigt. Vi har hyrt in European Drug Testing Service som utför de slumpmässiga testerna, berättar Blidberg.

Medarbetaren som tas ut av slumpgeneratorn får följa med till ett provtagningsrum där man får lämna ett alkoholutandningsprov och drogerna testas med ett salivtest där sticka A och B skickas till ett speciallabb i England, där A-stickan analyseras. Visar det sig vara positivt och det inte finns någon rimlig förklaring så analyseras på läkarens initiativ och i samråd med provlämnaren, också sticka B.

Läkaren är en är doktor med specialistutbildning, Medical Review Officer, och är medicinskt ansvarig för hanteringen av positiva analyssvar.

Har man konstaterat droger och alkohol så sätter en rehabiliteringsprocess igång. Det kan bli tal om öppenvård i företagshälsans regi, ibland behandling på ett hem i en månad. Det avgörs från fall till fall.

Blidberg tror inte att ABB på något sätt skiljer sig mot andra arbetsplatser. Man vet att omkring tio procent av Sveriges befolkning finns i riskzonen för missbruk och att två procent är missbrukare.

Alla ABB-anställda från verkstäderna upp till högsta nivå i Ludvika kan bli uttagna till test.

– Vi vet inte hur det ser ut men det finns ett öppet och ett dolt missbruk i alla organisationer. Det vi hoppas är att komma åt riskbruket. Om vi i tid kan upptäcka det så kan vi hjälpa medarbetarna, säger Blidberg och Niclas Lamberg hoppas att man får en snabbare rehabiliteringsprocess och att testen förändrar medarbetarnas beteenden vad gäller alkohol och droger.

Om man vägrar?

– Då gör vi som vi gör vid misstanke, vi har rätt att göra en drogtest, säger Annette Blidberg.

Och vägrar man ändå eller om man genomgått ABB:s rehabiliteringsprogram och kommit till vägs ände så riskerar man jobbet.

– Arbetsrätten är mycket tydlig, säger Niclas Lamberg.

Men båda understryker att det vill man helst slippa:

– Efter ABB:s rehabiliteringsprogram så är det 90 procent som har jobbet kvar och som fått tillbaka körkort, sin familj och allt annat som ett missbruk kan ha ställt till med, säger Blidberg.