Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ABB i Ludvika flyttar tillverkning till Polen

Cirka 20 jobb är hotade vid ABB:s enhet för mättransformatorer i Ludvika.
– De vill flytta lindningen av kärnorna, som sätts i transformatorerna, till Polen, säger Kalle Johansson, ordförande i Metallklubben.

MBL-information har hållits och personalen på enheten med 198 anställda har informerats. Facket har krävt att sedvanlig konsekvens- och riskanalys görs innan man sätter sig i MBL-förhandlingar.

– Det är aldrig bra om man börjar flytta verksamheter. Styrkan hos ABB i Ludvika är helheten, betonar Kalle Johansson.

I måndags hölls ett ordinarie möte och personal efterlyste mer information om planerna. Vad Kalle Johansson förstått kom det då fram att ett argument för flytten är att lönekostnaderna och därmed tillverkningskostnaderna är lägre i Polen.

Är det risk för uppsägningar?

– Nej, det ska nog gå väldigt långt innan vi hamnar i en situation med uppsägningar. Enbart på Metalls område har vi strax under 300 inhyrda på ABB i Ludvika just nu och dessutom är det så att andra enheter håller på och taktar upp. Transformers, till exempel, har gått ut internt och söker mer folk, säger Kalle Johansson.

– Om det över huvud taget blir en flytt av verksamhet så får vi till att börja med undersöka om vi kan lösa det med omplaceringar, tillägger Metallbasen.

Vid mötet i måndags ska chefen Göran Torshage ha hävdat att enheten inte har några inneliggande order efter januari 2013, vilket spätt på oron bland de anställda. Kalle Johansson menar dock att man nog inte ska ta denna uppgift så allvarligt.

– De har leveranstider på 12 till 16 veckor på sina produkter.

Enhetschefen Göran Torshage vill inte kommentera företagets planer utan hänvisar till ABB Sveriges presschef Christine Gunnarsson. Hon är mån om att lugna oroade anställda

– Vi har påbörjat en översyn av mättransformatorenheten som kan innebära ett behov att minska personalstyrkan med runt 20 personer och vi avser att lösa detta utan varsel. Målet är att lösa eventuell övertalighet genom omflyttningar internt inom ABB i Ludvika, minskat utnyttjande av konsulter samt naturlig avgång.

Varför vill ni flytta tillverkningen?

– Prispress och minskade volymer har gjort att lönsamheten för mättransformatorer sjunkit de senaste åren. Även marknaden för produkter med högre tekniska krav som motiverat ett högre pris har minskat. För att möta konkurrensen från lågpriskonkurrenter flyttar vi viss tillverkning av kärnor till systerfabriken i Przasnysz i Polen.

– Såväl anpassningen som det ökade samarbetet är nödvändigt för att återfå lönsamheten. Genom att agera snabbt på omvärldsförändringar kan vi fortsätta stå starka och behålla vår marknadsledande position, framhåller Christine Gunnarsson.

ABB i Ludvika har en längre tid haft hundratals inhyrda, ett förhållande som facken återkommande har ifrågasatt, enligt Kalle Johansson.

– Vi har möten varje kvartal och det här är något som vi bråkar om varje gång. Vi vill att de inhyrda fastanställs men svaret vi får är att man inte får tillåtelse för det. När jag lyssnar med fackliga kollegor runt om i landet så märker man att det här är en trend. Det låter lika från arbetsgivare på andra storföretag.