Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

AA firar tjugo år

/

Annons

"Vi erkände att vi var maktlösa inför alkoholen, att vi förlorat kontrollen över våra liv". De orden pryder den översta raden på tavlan som hänger på väggen inne hos AA Skinnargruppen, Malungs Anonyma Alkoholister. Fyra personer möter tidningen när vi kommer på besök till Orren.

Gruppen berättar att de flesta åker på behandlingshem innan de kommer på AA:s möten och att behandlingarna ofta bekostas av socialtjänst eller arbetsgivare. Men så är det inte för alla.

- Jag kom till AA Skinnargruppen direkt. Jag kände helt enkelt att jag inte orkade mer, jag hade druckit så länge och en dag tog jag mod till mig och gick hit. Jag hade vänner som tagit sig ur alkoholismen som tipsade mig. Första mötet var en bra upplevelse, även om det var förbannat jobbigt. Nu är jag inne på mitt sjunde år som nykter alkoholist och jag går fortfarande på möten varenda vecka, berättar en av männen.

Gruppen berättar tillsammans hur det gick till för tjugo år sedan när Anonyma Alkoholister startade sin verksamhet i Malung.

- Hösten år 1985 åkte en man från Malung till Örebro för att gå på behandling för sin alkoholism och i samband med detta besökte han AA-gruppen där. När han kom hem till Malung igen mötte han en vän som var nykter alkoholist. De träffades regelbundet och hade samtal. Så småningom skaffade de en lokal och med tiden började fler människor med alkoholproblem komma dit.

År 1987 gjorde de slag i saken. Då kom en man från Stockholm på besök, som hade varit med och startat Anonyma Alkoholister i Sverige på femtiotalet.

- Han tyckte att de skulle registrera sig som AA Skinnargruppen, och så blev det. När AA Skinnargruppen bildades var de omkring fem personer.

Sedan dess har mellan 400-500 personer i kommunen under åren erkänt att man vill sluta med alkoholen och besökt AA i Malung. Idag finns det ett tjugotal som regelbundet deltar vid mötena.

Sedan början på nittiotalet finns det även en AA-grupp i Sälen som kallar sig för AA Fjällgruppen. De har ett nära samarbete med verksamheten i Malung.

- Alkoholism är en sjukdom som drabbar både rika och fattiga, unga och gamla, kvinnor och män. Alla som har en vilja att sluta dricka är välkomna till Anonyma Alkoholister.

Mer läsning

Annons