Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"A ska vara ett betyg för enastående prestationer"

Vi ställde några frågor till Bertil Östberg, statssekreterare hos utbildningsminister Jan Björklund.

Annons

Elever vi talat med tycker att betyget A är ouppnåeligt, är det något ni räknat med?

– Det är betydligt svårare att få A än det var att få MVG och det är helt i sin ordning. A ska vara ett betyg för enastående prestationer. Få människor är väldigt duktiga på allt, och ytterst få kommer uppnå betyget A i alla ämnen.

Är ni oroliga för att pressen blir för hög på gymnasieeleverna?

– Vi tror att betygen blir mer rättvisa med den nya skalan. Men det finns alltid ett antal elever som ställer mycket höga krav på sig själva. Oftast är det unga kvinnor som stressar för mycket. Många unga män å andra sidan tar ofta för lätt på skolprestationer. Men det här är något som föräldrar och lärare behöver informera eleverna om så att de har realistiska förväntningar på sig själva.

Hur ska de som går ut med A-F betyg konkurrera med andra elever?

– I övergångsfasen kommer de elever som söker till de populära högskoleprogrammen att uppleva en hårdare konkurrens. Det kommer finnas kvotgrupper för just de här grupperna men det är förstås ingen garanti för att alla kommer in på den utbildningen de sökt.

Hur ser man till att alla lärare är välinformerade om den nya betygskalan?

– Skolverket erbjuder enormt mycket information, bedömningsstöd och tips. Det finns oerhört mycket material att hämta från deras hemsida. Men det är lärare och rektorer som själva bär ansvaret. Skolverket har ingen plikt att hålla föreläsningar.

Vad menar ni med att betygen är mer rättvisa nu?

– Fler betygssteg gör att det lönar sig att plugga. Nationella prov gör att vi får likvärdiga betyg i hela landet. Om man jämför med till exempel när jag gick i skolan så är det mycket tydligare mål för vad som krävs. Men inget system kan garantera rättvisa. Vem som sätter betygen påverkar alltid resultatet och ibland kan elevens personlighet vara med och påverka. Där finns det mycket kvar att göra innan elevens kunskaper är det enda som bedöms.