Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

A-kassan betalar försäsongen: "Ett sätt att spara pengar"

Allt fler ishockeyklubbar skriver åttamånaderskontrakt för att slippa betala lön till spelare under sommaren – samtidigt som träningsscheman skickas ut.
– Ja, nog förekommer det att någon stämplar, säger Peter Hermodsson, klubbdirektör i Mora IK.

Läs mer: Spelarfacket: "Spelaren löper en jättestor risk"

För andra året i rad sköter spelarna i Mora IK försäsongsträningen var för sig.

Klubben skickar ut individuella träningsprogram och spelarna skriver dagböcker.

En gång i månaden samlas laget för fystester innan spelarna kliver på is om några veckor.

Merparten av spelarna har avtal på åtta månader som börjar gälla först i augusti.

Peter Hermodsson, klubbdirektör i Mora, har tidigare berättat för Sporten att det är ett sätt att spara in pengar.

– I en perfekt värld hade vi haft tolvmånaderskontrakt och hela laget på plats inklusive två träningspass per dag i sommar. Men det finns inte ekonomiskt utrymme för det, säger han.

Enligt Unionens a-kassa, som företräder majoriteten av arbetslösa ishockeyspelare, måste varje arbetslös spelare vars avtal inte påbörjat stå till arbetsmarknadens förfogande.

– Många av spelarna jobbar på sommaren. Jag har inte koll på om de stämplar. De är inte under kontrakt hos oss så vi kan inte tvinga någon att vara här och träna. De får ett program av oss så de får träna på kvällar, säger Hermodsson.

Men MIK:s klubbdirektör bekräftar att det finns spelare som går på A-kassa.

– Ja, nog förekommer det att någon stämplar, säger han.

Läs mer: Ledare: MIK är mästare på att få andra att betala

Detta är inte unikt för Mora IK utan berör fler allsvenska klubbar, enligt uppgifter till Sporten.

Tommy Andersson, tidigare ordförande i Timrå IK och Sundsvall hockey, är stark kritisk till åttamånaderskontrakt.

– Jag vet att det är så i Timrå också, att man pratar om att gå ner i spelarkostnader. Det är ett sätt att spara pengar under en tid då kassaflödet är väldigt begränsat. Jag vet att Sundsvall hockey gjorde så här förra året även om jag inte kan alla detaljer. Det är klart klubbarna utnyttjar det, säger Andersson.

Förre Timråordföranden tycker också att det blir allt vanligare med att klubbarna färdigställer trupperna en bra bit in i augusti.

– Man har ju godtagit det här på något sätt. Frågan är om det kommer fortsätta att blundas för problemet. Jag är övertygad om att det blir vanligare i Hockeyallsvenskan och i lägre serier.

Faktum är att spelare får pengar av a-kassan innan kontraktet för kommande säsong börjar gälla. Men Tommy Andersson konstaterar att inskrivna ishockeyspelare hos Arbetsförmedlingen är en liten grupp jämförelsevis.

– Om det uppmärksammas att det är ett sätt för klubbar att kringgå regelverk så kanske någonting händer. Men vilka är det som ska anmäla det? Det är inte klubbarna, inte spelarna och inte agenterna. Det ska ju komma från Unionen som tycker det är fel att de betalar ut a-kassa, menar Andersson.

Alla uppgifter om kontrakt och avtal är sekretessbelagt.

Malin Frisk är försäkringsutredare på Unionens a-kassa. Hon poängterar att ett kontrakt för kommande säsong kan vara ett hinder för ersättning.

– Det som är viktigt för oss är att man ska stå till arbetsmarknadens förfogande och kunna ta ett arbete under den tid som man är arbetssökande – och då får inte träningsscheman vara ett hinder för arbete.

Hur kollar ni upp det?

– Vi frågar våra medlemmar och litar på deras ord. Vi begär in handlingar som styrker att spelare skrivit på kontrakt och tittar även så att man har rätt till ersättning mellan två säsonger.

Hur fattar ni besluten?

– Vi gör individuella bedömningar i varje enskilt fall. Det beror helt på vad vi får in för handlingar och hur kontraktet ser ut.

Så klubbarna gör inte något fel som skickar ut träningsscheman till en arbetslös spelare vars kontrakt börjar gälla i augusti?

– Nej, det kan jag inte säga. Enligt arbetslöshetsförsäkringen som vi rättar oss efter finns det inte reglerat vad en klubb får göra och inte får göra, i fråga om scheman och så vidare, säger Malin Frisk.

Läs mer: Profilen om individuell träning: "Det är inte idealiskt"