Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

94-åring utsattes för stöld i hemmet

En 94-årig Borlängebo råkade ut för en bedragare som utgav sig från att komma från bostadsbolaget.
Nu ber polisen allmänheten att vara mer uppmärksam mot främlingar som ringer på dörren.

Annons

Vid 11-tiden på torsdagen ringde det på dörren hos en 94-årig man som bor i en lägenhet som hör till serviceboendet på Tjärna Ängar.

– Utanför stod en man som sa att han kom från bostadsbolaget och skulle kolla elementen eftersom det hade kommit in klagomål om dem, berättar 94-åringen, som vill vara anonym.

Mannen som hade kommit in bad den äldre mannen att ställa sig i köket och känna på elementet medan han själv skulle kontrollera ett element i ett annat rum. Detta gjorde dock 94-åringen misstänktsam.

– Jag har själv jobbat på byggen och förstod inte varför jag skulle stå där. Så jag sa till honom att jag tyckte att han betedde sig lite märkligt och då gick han, berättar 94-åringen.

Han anade oråd och gick till sekretären där han förvarade sin portmonnä.

– Portmonnän var borta. Min son kunde gå in och se att jag bara hade 38 öre kvar på kontot. Jag brukar ha 20 000 på kontot. Jag tycker att det var fräckt att han klädde ut sig och lurade mig. Jag har nyligen läst i Borlänge Tidning att de har varnat för just detta, men nu råkade jag ut för det ändå, säger mannen.

Senare under torsdagen uppsökte 94-åringen polisstationen i Borlänge för att polisanmäla händelsen.

– Det här är synnerligen fult, eftersom mannen var så gammal. En sådan här händelse skapar en otrygghet hos äldre. Det är bra om det här kommer ut i tidningen så att folk blir mer uppmärksamma, säger Anders Telling, stationsbefäl vid Borlängepolisen.

Vad blir brottsrubriceringen för detta?

– Grov stöld eftersom personen tog sig in i mannen bostad. Förhoppningsvis kan mannen ha fastnat på någon övervakningskamera när han tog ut pengarna. Det är oklart hur han kom över koden, mannen förvarade inte den i portmonnän eller sekretären. Någon kan ha stått bakom mannen i bankomatkön och sett mannens kod, säger Anders Telling.

Är det här ett vanligt tillvägagångssätt?

– Nej, inte att man har utgett sig från att komma från bostadsbolaget. Men man bör vara uppmärksam på vilka man släpper in i sin bostad. Man kan be efter legitimation, de som jobbar åt bostadsbolag har ju tjänste-ID att visa upp, säger Anders Telling.

Efter att ha gjort polisanmälan återvände den bestulne mannen hem.

– Han var lite skärrad när vi kom hem från polisstationen. "Nu blir det nog många sömnlösa nätter", sade han, berättar ett av 94-åringens barnbarn.

Eventuellt kan samma liga också slagit till i Söderhamn och Hudiksvall. Enligt helahalsingland.se letar poliset där efte tre personer som misstänks ligga bakom två åldringsbrott. Tillvägagångssättet liknar den i Borlänge. Där har ligan redan fått namnet "Rörmokarligan".