Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

90-åringar har kul på gymmet

Karin Mård och hennes kompisar på gymmet har en sak gemensamt, samtliga har passerat 90-strecket i ålder.
En gång i veckan träffas Team 90+ för att träna på Må Bättre.

Under ledning av Må Bättres Mats Carlborg kör de för närvarande fem-sex medlemmarna i Team 90+ styrketräning en gång i veckan. Gruppen har tränat på försök sedan i höstas och nu är fler medlemmar på ingående. Träningspassen är kostnadsfria.

– Någonting ska man ha när man fyllt 90. Vi vill sticka hål på myten att träning bara är för unga vältränade människor, säger Patrik Schultz, Må Bättre, som gärna ser att fler 90 plussare kommer och tränar.

– Tanken är att vi ska ha en liten grupp, blir vi många skapar vi hellre fler grupper. Vi vill hitta övningar som stärker för vardagssituationer och övningar som känns roliga. Framför allt vill vi stärka muskulaturen så att man inte får de förhinder som oftast kommer med stigande ålder och försvagad muskulatur, säger Mats Carlborg.

Med små grupper går det också lättare att anpassa träningen efter medlemmarnas individuella behov.

– Och det är ingen stress, när vi kör vår cirkelträning är det inte så att man måste vara vid nästa station på fem sekunder utan jag startar tiden när var och en är på plats och så kör vi så så länge var och en klarar av just på den övningen under den tiden vi har på den stationen, säger Carlborg.

Karin Mård, 90+, var aktiv i Gymnos i många år innan hon slutade i föreningen för ett antal år sedan.

– Nu tränar jag här en gång i veckan och hemma varje dag. Träningen betyder allt för mig. Man måste kunna röra sig, rör man sig inte ja då sitter man där, säger hon.

Vad är det för skillnad med att träna vid 90 jämfört med 50?

– Ja man blir lite mera andfådd nu, och det är klart att man var lite spänstigare vid 50, den saken är klar. Men ännu håller det i sig, vi får se hur länge, säger Karin.