Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

86 evakuerades ur stollinbana

/
  • Det är från den här skidliften, Gustaf III, som de närmare 90 skidåkarna evakuerats.

86 personer blev fast i skidliften och fick firas ner från stollinbanan Gustav III i Lindvallen på tisdagseftermiddagen.
Liften drabbades av stopp på grund av ett elektriskt fel och det gick inte att få fart på den igen.

Annons

– Vi hade sju räddningsgrupper i arbete och hela evakueringen, från det att liften stannade, var klar på knappt två timmar. Tur i oturen var att det var ganska bra väder, bara fem grader kallt, men man blir förstås ändå frusen om man sitter stilla i ett par timmar, säger Benne Sjökvist, affärsområdeschef för liftar och pister.

Hela räddningsproceduren avlöpte utan att någon kom till skada och det var aldrig någon fara för säkerheten.

Evakueringen går till så att varje räddningsgrupp har en person som tar sig fram mellan liftstolarna i en mindre korg som löper på själva liftvajern. Med hjälp av personal på marken kan denne se till att de som sitter i liftsoffan kan firas ner på ett säkert sätt, en och en.

En liten solskenshistoria från räddningsarbetet: Alla som suttit fast i liften bjöds att komma in i värmen och få varm dryck för att tina upp.

– En fyraårig flicka var bestämd på att hon ville ha glass i stället. Så det fick hon förstås, men jag sa åt henne att hon måste ha något varmt också och det gick hon med på, berättar Sjökvist.

– Nu håller vi på att laga liften. Om det inte blivit något följdfel av det fel som orsakade stoppet så räknar vi med att linbanan ska vara i drift igen under onsdagen, säger Benne Sjökvist.

Driftavbrott så att man måste evakuera liftåkarna på det här viset är tämligen ovanliga.

Mer läsning

Annons