Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

85 anställda varslas på SSAB

SSAB EMEA redovisar en förlust på 124 miljoner första kvartalet. Nu bantar stålkoncernen personalstyrkan i Borlänge.

SSAB:s rapport för första kvartalet presenterades på fredagen. Företaget lägger samtidigt varsel om en neddragning på tjänstemannasidan.

– Det handlar om ungefär 85 personer i Borlänge. Men det finns inga människor eller funktioner utpekade, säger Ronnie Högberg, platschef vid SSAB i Borlänge.

Att personalstyrkan ska minska aviserades i samband med bokslutskommunikén i februari. Då talades om att 200 tjänstemän ska bort, fördelat på enheterna i Borlänge, Luleå och Oxelösund, som en del i ett sparprogram.

MBL-förhandlingarna inleds i slutet av maj. Hur bantningen ska klaras återstår att se.

– En del är naturlig avgång, säger Ronnie Högberg.

Ola Parten, fackförbundet Unionen, säger att det är olyckligt att arbetstillfällen försvinner.

– Vi strävar efter att få behålla jobben och helst bli fler.

Han hoppas att förhandlingarna ska leda till att neddragningen klaras på ett så smidigt sätt som möjligt. I Luleå berörs 35 anställda och i Oxelösund 80.

– I SSAB finns en tradition att kunna lösa sådant här med naturliga avgångar, pensioneringar och liknande. Jag hyser en förhoppning om att vi ska lyckas med det även denna gång, säger Ola Parten.

Från fackligt håll framfördes i går kritik mot att varslet lades på en fredag:

– Det är olyckligt. Det är vi inte alls nöjda med. Nu finns risk att några funderar, vad händer med mig. Så sitter man där och grubblar i stället för att ägna helgen åt att ladda batterierna, säger Ola Parten.

När SSAB:s delårsrapport presenterade i går steg aktiekursen rejält. Resultatet var bättre än förväntningarna.

– Det är ett väldigt tufft klimat för stålindustrin. Utifrån det har det gått ganska bra, men vinstnivån är för låg jämfört med vad vi behöver ha, säger Ronnie Högberg.

SSAB EMEA, där Borlänge ingår, redovisar en förlust första kvartalet på 124 miljoner.

– Vi har ett åtgärdsprogram för att försöka få en bättre nivå och jobbar på flera fronter. En del är att skapa flexibilitet i vår verksamhet så att vi kan klara så här låga nivåer som det kan vara tillfälligt. Vi jobbar också med kostnadsbesparingar där en del är tjänstemannasidan. Resultatet för SSAB som helhet var en positiv överraskning, konstaterar Ronnie Högberg.

SSAB totalt redovisar en vinst på 479 miljoner första kvartalet.