Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

8 000 i böter för rattfylleri

Tingsrätten dömer ut dryga böter till en kvinna som fällts för rattfylleri.
Åklagare ville ha kvinnan fälld för grovt rattfylleri men enligt domen kan man inte utesluta att hon druckit vin efter färden.

Annons

Kvinnan som är i 60-årsåldern körde förra året av vägen i närheten av sin egen bostad. Flera personer kom till platsen och en person följde med kvinnan som tog sig hem till sin bostad efter olyckan.

Där låste hon sedan in sig och hävdar att hon druckit vin under tiden det tog för polis att ta sig till platsen och ta med henne för provtagning, som skedde omkring en och en halv timme efter olyckan.

Hon säger att hon druckit på kvällen och natten innan. Hon erkänner också att hon druckit små mängder under dagen, men inte så att hon kände sig berusad.

Provtagning visar att kvinnan hade mer än tre promille alkohol i blodet, men det går enligt rätten inte att utesluta att kvinnan faktiskt druckit en del efter olyckan. Rättsmedicinalverket har gjort bedömningen att hon haft mellan 0,99 och 1,68 promille alkohol i blodet under körningen, vilket gör att man heller inte kan döma henne för grovt rattfylleri.

Man skriver däremot att alkoholkoncentrationen med råge överskridit de 0,2 promille som utgör gränsen för rattfylleri.

Domen blir 80 dagsböter á 100 kronor. Totalt 8 000 kronor. Hon ska även betala 500 kronor till brottsofferfonden.