Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

78 av 80 dieselstölder i Dalarna utreds inte

Av 80 anmälda fall av stulen diesel i Dalarna i år så lades 60 stycken ner på en gång. Endast två utreds just nu. Branschorganisationen Maskinförarna vill nu få fler personer att anmäla.

Mer för dig som är pluskund:

Drabbad företagare: "Det är en katastrof, allt känns så hopplöst"

Så många straffas för dopning– stort mörkertal bland vanliga motionsidrottare

Allt fler luras på pengar – här är bedragarnas vanligaste knep och så skyddar du dig

Många döms men långt ifrån alla betalar – mer om hur skadeståndfungerar

SÅ KÖPER DU PLUS

Stulen diesel är ett stort problem för maskinförare i Dalarna. Cirka 80 anmälningar har kommit in i år varav 60 stycken har lagts ner på en gång skriver SVT Nyheter Dalarna.

Många bryr sig därför inte ens om att anmäla då de känner att det är bortkastad tid.

–Väldigt många berättar att när man kommer hem nästa dag, så ligger ett besked att ärendet är avskrivet, säger Mats Otterbom, regionchef för branschorganisationen Maskinentreprenörerna till SVT Nyheter Dalarna.

Maskinentreprenörerna vlll få fler att anmäla, trots känslan av hopplöshet.

–Därför att det ska bli synligt att det är ett problem för branschen och att vi får resurser till polisen, åklagarna och till domstolarna, så att de faktiskt arbetar med frågan, säger Mats Otterbom.

Idag är endast två av 80 anmälda fall i år under utredning. Alldeles för få enligt Mats Otterbom.

–Framför allt vill vi få upp anmälningsfrekvensen, så att beslutsfattarna och myndigheterna ser att det här är ett problem som de behöver jobba med, säger han till SVT Nyheter Dalarna.

Enligt presstalesman för polisen beror de uteblivna utredningarna på resursbrist.

– Att det inte utreds just nu är en resursfråga. Jag kan inte svara exakt på hur det ser ut i Dalarna, men generellt sett beror det på att personalsituationen i hela landet är pressad. Nu under sommaren är det oftast akutjobben vi får ta och prioritera, våldtäkter och annat. Ofta är det internationella ligor som åker omkring i Sverige som begår de här typerna av brott. Vi har stora problem med dessa kriminella nätverk. När det gäller dieselstölder brukar det där gå i vågor. Det är ofta entreprenad- och jordbruksmaskiner som utsätts för dessa dieselstölder, berättar Anders Sjöberg, presstalesman för polisen i region Bergslagen.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android