Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

700 nya bostäder kan bli verklighet

Den 5 maj offentliggjorde Ludvikahem en vision om 150 nya lägenheter på Folkets hus-parkeringen.
Sedan dess har visionen vuxit till sig rejält.
Arbetsnamnet är "Ludvika700".

– I denna vision pratar vi om 700 nya bostäder i Ludvikas stadskärna de närmaste 15 åren, säger Ludvikahems vd Ulf Rosenqvist.

Efter att han i maj för NLT:s läsare presenterat sin vision om den framtida Folkets hus-parkeringen, fick Rosenqvist en hel del positiv respons från allmänheten.

Bra att någon tänker till och ser Ludvikas utvecklingsmöjligheter, var den allmänna meningen.

Nu gör Rosenqvist klart att det inte räcker att bebygga Folkets hus-parkeringen. Betydligt fler nybyggen måste till för att täcka det framtida behovet.

– Nya bostäder kommer att behövas om gruvorna öppnas och ABB fortsätter att gå bra.

I den nya visionen talar han om 150 bostäder vid Väsmanstranden.

– Många har sagt att det vore fint om det byggdes bostäder vid Väsman. Vi håller med, och det är viktigt att lyssna på dem som flyttar hit vilka önskemål de har om boendet.

Men, påpekar Ulf Rosenqvist, det kommer att krävas en hel del utredande och undersökningar innan ett byggprojekt vid Väsman blir verklighet.

– Det handlar om markförhållandena, säkerhetsavstånd till riksväg och järnväg, vattennivåer, buller och vibrationer. En svår yta att bygga på men det är bra att kommunen börjat lösa in mark och att man har börjat ta bort spår.

Då återstår 400 lägenheter i visionen. Var kan de byggas?

Ulf Rosenqvists svar blir bland annat parkeringen vid Systembolaget, området mellan Plutokvarteret och Högbergsgatan, tomten mellan NLT-huset och restaurang Trädgården samt tomten i hörnet Eriksgatan – Skolgatan, snett emot Kyrkskolan.

– Garvarns torg och Tages torg (parkeringen mitt emot Nordea) är tomter som skulle passa väldigt bra för byggande av både butikslokaler och bostäder. Ska vi kunna locka hit kedjor som H & M gäller det att vi kan erbjuda butikslokaler i A-läge, betonar Ludvikahems vd.

Ännu fler lämpliga tomter finns, menar han, men de idéerna vill Ludvikahem tills vidare hålla för sig själva.

– Det kan vara villatomter och i de fallen vill vi prata med berörda innan det står i tidningen.

– I visionen har vi också räknat in det tredje huset i kvarteret Freja (vid Vasagatan – Fredsgatan). Går det bra med uthyrningen av de 51 lägenheterna i de två första husen som nu har börjat byggas så är det mycket möjligt att det blir byggstart för det tredje huset hösten 2013. I så fall tillförs kvarteret ytterligare 28 lägenheter.

Ulf Rosenqvist betonar att visionen bygger på att fler aktörer än Ludvikahem bygger nytt i Ludvika.

– Vi talar om vanliga hyresrätter, kanske även kooperativa hyresrätter, ägarlägenheter, bostadsrätter och hyreslägenheter där husen har andra ägare än Ludvikahem.

Men ska det byggas en massa nytt måste väl en del äldre hus rivas?

– Säkert blir det så men jag skulle tro att det begränsas till att några tiotal äldre lägenheter försvinner.