Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

70 förstelärare i Falun

Falu kommun ger nu yrkesskickliga lärare chansen att bli förstelärare.
En roll som innebär både utvecklingsansvar och högre lön.
– Vår ambition är att vi ska ha 70 förstelärare på plats, när höstterminen 2014 startar, säger skolchefen Jonatan Block.

Annons

Regeringen har avsatt pengar och ger nu landets kommuner chansen att inrätta karriärtjänster för lärare, för att höja statusen inom kåren.

Yrkesskickliga lärare ska kunna bli förstelärare samtidigt som man fortsätter att undervisa, men får också arbeta med att förbättra undervisningen, vara huvudlärare i ett ämne, eller ansvara för lärarstuderande.

Att vara förstelärare innebär också ett påslag i lönekuvertet med 5 000 kronor i månaden, och gäller så länge man är förstelärare.

Men vem som helst kan inte blir förstelärare. Det finns olika kvalifikationer som måste uppfyllas.

Bland annat måste läraren vara legitimerad.

Men läraren ska också kunna genom dokumentation redovisa minst fyra års väl vitsordat arbete med undervisning inom ramen för en eller flera anställningar inom skolväsendet, och ska också ha visat en särskilt god förmåga att förbättra elevernas studieresultat och ha ett starkt intresse för att utveckla undervisningen.

Flera av landets kommuner har redan börjat utse förstelärare, men Falu kommun inför karriärtjänsten först från höstterminen 2014.

– Vi hade också långt gånga planer på att införa förstelärare redan till vårterminen, men såg då att regeringen tillför ännu mer pengar till den här satsningen. Det gör att vi väntar, och skapar också oss tid för att göra rätt från början tillsammans med de fackliga organisationerna, säger Jonatan Block.

Och kommunen planerar en större satsning.

Meningen är att cirka 70 lärare ska höjas upp till att bli förstelärare.

– Det är vad vi söker pengar för. Från början hade vi planerat för 27 förstelärare, men har nu ökat på den siffran rejält. Vi kommer att ha förstelärare på alla våra skolor runt om i kommunen, säger Jonatan Block.

Hur ser du på den här satsningen?

– Som positiv. Förstelärarna kommer att spela en viktig roll när det gäller kompetensutvecklingsarbetet på våra skolor. Lärarna kommer att få ett tydligt uppdrag, men vi är inte riktigt färdiga med hur uppdraget exakt kommer att se ut.

Vem kommer att utse förstelärarna?

– Förmodligen kommer våra rektorer att få göra detta på delegation.

Annons