Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

70 000 laxar har rymt i Siljan

En kasse med 165 ton regnbågslax har gått sönder vid Slotts lax fiskodling i Mora. Länsstyrelsen Dalarna misstänker att cirka 70 000 regnbågar har rymt ut i Siljan och intilliggande vattensystem.

Det var snöstorm och dåligt sikt på lördagen när incidenten inträffade. En båt rev upp ett hål i en kasse med regnbågslax när fiskarna skulle matas. Olyckshändelsen upptäcktes inte förrän två dygn senare eftersom revan var under vattenytan.

– Fiskodlingen har skyldighet att anmäla incidenter till oss på länsstyrelsen och det har man gjort. Det fanns 165 ton regnbågslax i kassen, totalt omkring 70 000 fiskar, och vi befarar att merparten av dem rymt, säger fiskehandläggare Mikael Melin.

När olyckan upptäcktes sattes nät ut runt kassen.

– Varje dag har odlingen fiskat upp 400 fiskar, vilket tyder på att en stor andel av fiskarna i kassen rymt. Att sätta ut nät kring kassen är en av de skärpta krav vi ställer på fiskodlingar, men olyckan kommer ändå att få konsekvenser för fisken i framför allt Siljan, säger han.

Fiskarna från odlingen konkurrerar med den vilda fisken om födan. Regnbågarna kan också själv bli föda för till exempel gädda. Den inhemska fisken Siljansöringen kan drabbas på flera sätt av olyckan. Under våren och sommaren kan regnbågarna ta Siljansöringens yngel och konkurrera om födan.

– Fiskarna från odlingen kommer att få det tufft i det fria. De är vana att äta vid bestämda tider och ha sina kompisar omkring sig. Många kommer inte att överleva, säger Mikael Melin.

Regnbågarna kan sprida sig i hela vattensystemet, till Hansjö kraftstation, i Orsasjön, med till Insjön och i hela Siljan.

– Jag uppmanar berörda fiskevårdsområden att förbereda sig med fiskekort, säger han och tillägger att fiskeintresset kommer att öka efter rymningen.

Enligt Patrik Slott, Slotts lax vd, är det först i vår när den skadade kassen tas upp ur vattnet som omfattningen av olyckan står klar.

– Det är en olyckshändelse och det är tråkigt, säger han.

I december 2007 kom drygt 230 ton regnbåge ut från fiskodlingen sedan drivande is tryckt ihop tre odlingskassar. Det fick länsfiskedirektören att kräva bättre säkerhet från företagets sida.

Fiskehandläggare Mikael Melin konstaterar att fiskodlingar aldrig är helt täta.

– Det sker ständigt utsläpp av fisk från dem. Vi vill minimera utsläppen i Siljan och odlingarna följder de skärpta kraven vi ställt på dem, säger han.

Om cirka ett år tror han att påverkan i vattensystemet på grund av utsläppet kommer att vara borta.

– Detta är inget hot på längre sikt för Siljansöringen, säger Mikael Melin.