Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

7 km/h på gångväg

Fråga: Jag har frågor gällande gångfartsområden och hastigheten i denna. När jag läser trafikförordningens 8 kap och 1§ så står det "Fordon får inte föras med högre hastighet än gångfart". Stämmer det?

Hur fort får man köra då? 7 km/h? Har polisen någon gång kontroller på dessa gångsfartsområden gällande hastigheten och att denna följs? Vad gäller vid ordningsförelägganden? Vart går gränsen för böter? Och vad blir böterna om man tex kör 10 km/h för fort, säg 17 km/h... Min hastighetsmätare börjar ju inte förrens 20 km/h.

Sen står det att alla gående skall lämnas företräde. Betyder det att jag kan gå mitt på vägen? Bilarna är väl där helt på mina villkor? Stämmer det?

 Anders

Svar: Som gångfart betraktas en hastighet av högst 7 km/tim. Polisen har ansvaret för att kontrollera hastigheter även inom gångfartsområde. Kontroller sker och bötesbeloppet är 2000 kronor för motordrivna fordon utom moped klass II. För övriga fordonsförare (gäller även cykel) är botbeloppet 1000 kronor. Gräns för böter är i princip fortare än 7 km/tim men polisen tillämpar en viss tolerans.

Gångfartsområde innebär att alla som vistas där ska umgås på lika villkor och respektera varandra i trafikmiljön. Det är den oskyddade trafikanten som ska skyddas och utifrån detta synsätt så har alltid den oskyddade trafikanten företräde.

Stefan Dangardt