Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

7,3 miljoner i skulder efter Filo-Delikats konkurs

På måndagen var det edgång efter Filo-Delikats konkurs för någon månad sedan. Vid den framkom det att det finns cirka 785 000 kronor i tillgångar i bolaget och skulderna hamnar på cirka 7 293 000 kronor.

– Ägarna har gjort ett bra jobb för att rädda företaget, så ingen skugga ska falla över dem, konstaterar konkursadvokaten Tomas Wikner.

Det var tidigare under hösten som Filo-Delikat försattes i konkurs. Det som utlöste konkuren var att Fortum hade begärt att få en garanti på nästan 100 000 kronor för att leverera ström till företaget.

– Vi släpade efter med en faktura på cirka 14 000 kronor, men strömmen stängdes av och då var det bara att slå vantarna i bordet, berättade Jim Vassland, delägare, vid edgången.

Av konkursbouppteckningen framgår det att leverantörsskulderna uppgår till omkring 850 000 kronor och listan upptar ett 30-tal fordringsägare. Endast ett fåtal av dessa är från orten och det handlar om mindre belopp, med ett undantag och det är Munthers Bygg AB som har fordringar på drygt 90 000 kronor.

När det handlar om de prioriterade fordringarna är ALMi en av de större och där har också ägarna Jim Vassland och Georgios Lazaridis gått in med personliga borgensåtaganden med 220 000 kronor vardera, vilket de får betala om det inte finns några tillgångar som täcker upp för detta. Dessutom har de gått i borgen med 50 000 kronor vardera när fastigheten köptes och även detta kan de få betala om inte fastigheten säljs för mer än vad den är upplånad för.

Till detta ska läggas att de även gått i personlig borgen för inköp av en ugn med 114000 kronor vardera och där är det lite oklart.

– Vi vet inte i dag om det finns ett övervärde i den och gör det inte det får de betala mellanskillnaden, säger Tomas Wikner.

– Vi gjorde vad vi kunde för att rädda företaget, men vi räckte inte riktigt till i slutändan, säger Georgios Lazaridis.

Tillsammans med en tredje delägare i bolaget har de dessutom en skuld på 872 000 kronor för ett lån de tagit för att rädda företaget. Där är de solidariskt betalningsansvariga, vilket innebär att den som har tillgångar får betala.

Båda två, Vassland och Lazaridis, har dessutom en fordran på bolaget på omkring 500 000 kronor vardera, för att de inte fått ut full lön under de två år bolaget fanns.

Konkursen kommer att fortsätta att hanteras av Tomas Wikner och hans målsättning är att det går att få till en lösning för bolaget så det kan leva vidare i ny form.

– Det finns en produkt, det finns kunder och det finns förhoppningsvis intressenter, säger Wikner.

För Lazaridis och Vassland är det i nuläget inte aktuellt att försöka en gång till.

– Just nu handlar det om att överleva, konstaterar Vassland.