Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

69 000 ton giftig jord ska fraktas bort

Nu startar saneringen av gasverkstomten vid Tiskens strand i Falun. 2 300 lastbilar ska frakta bort massorna och lika många ska fylla på med friska massor.

Under 20-30 år har Falu gasverks tomt undersökts så man vet att på vissa platser måste man frakta bort förorenade massor ända ned till tre meters djup.

– Förr gjorde man så här, man tippade avfallet där man hade verksamheten och när det var fyllt så dolde man det. Så det är ett stort område som ska saneras

– 40 000 kubikmeter ska vi frakta bort. Det motsvarar 2 300 lastbilar som vardera tar 30 ton och lika mycket ska vi frakta tillbaka, berättar projektledaren Berndt Lindström.

90 procent ska fraktas till Falu avfallsanläggning och ska deponeras på soptippen där också gruvavfallet från reningsverket i Främby magasineras och sedan ska täckas.

Runt tio procent av massorna är så giftiga att de måste tas omhand på ett ännu säkrare sätt och det görs hos Forsbacka avfallsanläggning nära Valbo i Gästrikland som har tillstånd att hantera så farliga massor.

– Jag tror att det blir transporterna som vi tar på Timmervägen och sedan på riksvägen som kommer att märkas mest. Om det uppstår luktolägenheter så är det nog intill utgrävningsplatsen, bedömer Berndt Lindström.

Återfyllnadsmassorna är tänkta att hämtas hos Maserfrakts krossanläggning i Kniptjärn nära Karlsviksbacken mellan Borlänge och Falun och/eller hos Dalafrakts kross mot Hoforshållet.

– Överst blir det en jordtäckning och återplantering med början den här tiden nästa år. Parkanläggningen får lite ädlare träd än de frösådda björkar som nu finns här, säger projektledaren med glimten i ögat.

Hösten 2012 flyttar skolan tillbaka in i Södra skolan.