Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

600 tjänster bort i landstingets nya sparpaket

I eftermiddag presenterar landstinget det nya sparpaketet på 330 miljoner kronor.
Nu kan DT avslöja hur landstinget ska spara - bland annat försvinner 600 tjänster.
– Jag har inte säker på att det här sparförslaget kommer att genomföras, säger Jens Runnberg, politisk redaktör på DT

LÄS ALLT om Landstingets stora sparpaket här - TV och reportage från dagens händelser i Falun, Ludvika, Avesta och Mora.

TV: Landstinget kommenterar sparförslaget - se repris av livesändningen

DT har redan nu tagit del av det sparförslag som offentliggörs klockan 16 på måndagseftermiddagen.

Landstinget ska spara 330 miljoner kronor och en del i sparpaketet är att 600 tjänster försvinner fram till och med 2019 utan varsel.

PREMIUM: Här kan du som loggar in exklusivt läsa hela dokumentet med Landstinget Dalarnas sparpaket.

Falu lasarett:

10 av 16 vårdplatser försvinner på akutvårdsavdelningen.

6 av 72 vårdplatser försvinner på medicinkliniken.

8 av 52 vårdplatser tas bort på ortopeden.

Mora lasarett:

2 av 8 vårdplatser på intensiven tas bort

Avesta lasarett:

6 av 51 vårdplatser försvinner på medicinkliniken.

Däremot föreslås ingen förändring när det gället medicinakutens öppethållande nattetid.

Ludvika lasarett:

6 av 40 vårdplatser tas bort.

Ortopedmottagningen stängs.

Däremot så föreslår utredarna att jourmottagningen i Ludvika även i fortsättningen ska hållas öppen nattetid. Förslaget som tidigare diskuterades att ha stängt nattetid verkar ha dragits tillbaka i sista stund.

I övrigt föreslår utredarna att urologsektionen vid Falu lasarett blir ansvarig för urologin i länet för både Mora och Falu lasarett. Och i Falun ska reumatologavdelning 12 slås samman med ortopedavdelning 18.

I Mora ska det göras en "arbetstidsöversyn" för sjuksköterskor under jourtid på centraloperation. Utredarna föreslår att det i Mora årligen ska utföras ytterligare 250 planerade operationer på centraloperation.

I början av 2015 fanns det 808 vårdplatser i Landstinget Dalarna och om politikerna godtar förslagen så blir det kvar 743 vårdplatser.

På personalsidan vill utredarna minska med 600 tjänster fram till 31 december 2019 och det ska ske genom att personer som går i pension eller slutar av andra anledningar inte ersätts.

Landstinget föreslås häva överenskommelser när det gäller flertalet särskilda löneersättningar. Nytt flexavtal ska införas, det blir stopp för anlitande av stafettsjuksköterskor och "fortsatta åtgärder" i syfte att minska behovet av stafettläkare.

På övriga förvaltningar utanför hälso- och sjukvården ställs ett samlat effektiviseringskrav på 29 miljoner år 2016. Bland annat ska centralisering av administrationen spara 15 miljoner nästa år.

Inom "landstingsövergripande åtgärder" är målet att spara 50 miljoner nästa år och därav 40 miljoner på kollektivtrafiken. Utbetalningen av bidrag till föreningar med mera vill man minska med tio procent från 2017, vilket tros spara 9 – 10 miljoner.

För patienterna föreslås höjd egenavgift för taxiresor, från 100 till 150 kronor. Vidare att en egenavgift på 150 kronor införs vid liggande sjukresor och att egenavgift på 150 kronor också införs för dialys- och habiliteringspatienter. Högkostnadsskyddet vid sjukresor höjs från 2 000 kronor till 2 400 per år. Detta sammantaget tros ge landstinget 9 – 10 miljoner i ökade intäkter 2016.

Dygnsavgiften på patienthotell höjs från 80 till 100 kronor och avgiften för hjälpmedel höjs från 100 till 150 kronor i månaden. Detta tillsammans med en del andra åtgärder antas öka intäkterna med 4 – 5 miljoner nästa år.

Personalen kan få börja betala avgift för att parkera på personalparkeringarna på sjukhusorterna. Detta tros ge intäkter på 2 – 4 miljoner nästa år.

Sammantaget ska åtgärderna leda till att landstinget går från ett ackumulerat underskott på 299 miljoner kronor år 2014 till ett ackumulerat resultat på 28 miljoner år 2019.

TV: Sparpaketet presenteras: Se vår livesändning i repris.

LÄS ALLT om Landstingets stora sparpaket här - TV och reportage från dagens händelser i Falun, Ludvika, Avesta och Mora.