Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

600 på fackklubbsmöte om varslet

Det fanns till slut inte någon stol ledig på Stora Björn i Galaxen i går kväll när järnbruksklubben vid SSAB inledde sitt extra medlemsmöte med en enda punkt på dagordningen.
Det var säkert upp emot 600 personer som hade samlats och många stod på sidorna och längst bak i lokalen.

Vid ett bord framme på scenen satt klubbens ordförande Sture Bergvall och bredvid honom vice ordförande Joachim Norelius, sekreteraren Mats Lissel och Lars-Åke Svensson, som var på plats för att svara på eventuella frågor om försäkringar.

Pressen fick inte närvara under det cirka 45 minuter långa mötet, men efteråt berättade Sture Bergvall att man hade redovisat den information som företaget hittills presenterat om varslet och upplyst om den process som nu tar vid.

– Det som händer närmast är att vi sätter oss i förhandlingar med företaget och mer i detalj tittar på vad det är man föreslår. Det gör vi redan på måndag, sade Sture Bergvall och fortsatte:

– Det här kommer att ta sin tid. Hela organisationen ska ju ses över, varje person, och det handlar om vilka befattningar man ska ha, kompetenser, uppsägningstider och så vidare. Det är mycket att gå igenom, vi ska kontrollera om siffrorna som presenterats stämmer till exempel, och först när det är gjort vet vi hur läget är.

Han berättade vidare att det efter en lite trevande början på mötet kom den ena frågan efter den andra och som man försökte svara på efter bästa förmåga.

– Man är ju orolig för om man kommer att ha något jobb framöver och frågorna handlade bland annat om riskerna för outsourcing och om bemanningsföretag kan komma in och ta jobb.

Frågan om möjligheten att få avgångsvederlag, om det finns några pengar kvar till det, var också uppe och beskedet Sture Bergvall kunde ge var att det ännu är för tidigt, att detta inte har hunnit diskuteras, men att facket gjort vissa framstötningar.

Mötet beslutade att fackledningen får bestämma när nästa stora samling ska ske, det vill säga när man har något nytt att presentera för medlemmarna.

– Jag gissar att det kan bli om tre-fyra veckor, sade Sture Bergvall.

Ingen av de anställda som vi frågade ville säga någonting efter mötet, man hänvisade i stället till facket. Men en anonym kommentar hördes i vimlet: "Det är aldrig bra när det är så här många på ett fackmöte".