Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

600 kvadratmeter stor hall byggs i Leksand – då tas första spadtaget

En 600 kvadratmeter stor utställningshall – det blir snart verklighet i Leksand. Bakom satsningen, som beräknas kosta cirka 15 miljoner, står Leksands folkhögskola och Wallénstiftelsen.

Annons

I höst tas det första spadtaget för att bygga den 600 kvadratmeter stora Wallénhallen vid Leksands folkhögskola.

Utställningshallen kommer bland annat att husera konst från Wallénstiftelsen samt utställningar med folkhögskolans studerande – men ska utöver det även användas till en rad andra saker.

I lokalerna planerar man nämligen att bedriva diverse aktiviteter som till exempel prova-på drejning för ungdomar, öppen körsång, skrivarkurser för barn och ungdomar, bild och form för konfirmander, konserter och byalagsmöten.

Dessutom kommer folkhögskolan att samverka med Attention Dalarna, en intresseorganisation för alla med intresse av neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, som tänker ha föreläsningar i lokalerna samt dag- och helgläger på skolan under somrarna.

Bakom satsningen står Leksands folkhögskola och Wallénstiftelsen som båda går in med ungefär fem miljoner var. Även Allmänna Arvsfonden bidrar med drygt 4,3 miljoner. Totalt landar budgeten på 15 miljoner kronor.

Målet är, enligt initiativtagarna själva, att skapa en mötesplats som ska öppna upp folkhögskolan mer mot övriga Leksand.

- Skolan är ju mer känd i Stockholm än vad den är i Leksand. Det är många Leksandsbor som inte vet vad man gör här ute på skolan och därför tycker vi att det behövs en mötesplats, säger Wallénstiftelsens ordförande Jörgen Nilsson i ett pressmeddelande.

- Eftersom byggnaden kommer att bestå väldigt mycket av glas och skärmar kommer man att kunna se utställningar även om lokalen är stängd, berättar projektledaren Mats Svensson.

Förhoppningen är att huset ska stå klart redan under nästa år.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här