Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

55 år som kyrkvärd Lassar Stig trivs med sitt uppdrag

/
  • Lassar Stig Eriksson i Lima är något av svensk rekordman vad gäller motionslopp som under söndagen uppmärksammades för att ha fungerat som kyrkvärd i imponerande 55 år i Lima kyrka.
  • I Limas vackra kyrka har Lassar Stig Erikssons under 55 år tjänstgjort som kyrkvärd.

Den första januari 1957 tillträdde Lassar Stig Eriksson sitt uppdrag som kyrkvärd. I samband med kyrkkaffet efter söndagens högmässa i Lima kyrka uppmärksammades Lassar Stigs 55 år som kyrkvärd, ett uppdrag som han fortsätter att genomföra 88 år gammal.

Annons

– Lassar Stig Eriksson har betytt väldigt mycket för Lima församling genom alla år. Det är en rekordman på många sätt och jag undrar om det finns någon som varit kyrkvärd längre än Stig. Det säger kyrkoherde Arne Söderbäck, som uppmärksammade Stigs mångåriga gärning med att bjuda honom på en tvådagars vistelse på Stiftsgården i Rättvik.

– På den tiden valdes kyrkvärdar och det var på hösten 1956 som jag blev utsedd. Då tyckte jag att det var bra att börja den 1 januari och sedan dess har jag varit kyrkvärd, säger Lassar Stig, som då jobbade på sågen och i skogen.

Under alla åren har han hunnit med en lång rad präster.

– Den första var Gunnar Rosenlund och det var en präst med gott om idéer, skrattar Stig.

Redan 1959 lättades det på en del av de kyrkliga reglerna.

– Det blev då tillåtet för andra än präster att läsa texterna. Det fick jag då göra och sedan har jag fortsatt med det, berättar Stig, som nu läser julevangeliumet på limamål.

Under åren som kyrkvärd har Lassar Stig Eriksson följt kyrkans ställning i samhället.

– Vi har fortfarande ungefär lika många besökare i kyrkan och det tror jag beror på att kyrkan med åren blivit lättsammare och trevligare, menar Stig.

När Stig började som kyrkvärd så fick han en årlig ersättning.

– Vi fick pengar för att skjorttvätt. Det var då viktigt att vi skulle ha fina kläder. Nu är det inte så längre utan handlar mer om ett hedersuppdrag. Kanske är det inte lika viktigt med vita skjortor längre, skrattar Stig.

På den tiden handlade det om betydligt fler uppdrag för en kyrkvärd.

– Då var vi med vid olika förrättningar som nu sköts av kyrkvaktmästare, säger Stig, som fortfarande hjälper till med kyrkvärdssysslan som att ta upp kollekt och räkna den liksom att läsa texter.

Vid en rad söndagar genom åren har Stig haft "laga förfall". Han är en av Sveriges främsta motionärer med 26 genomförda klassiker och 41 Vasalopp samt 50 genomförda Vansbrosimningar.

– 41 plus fem Vasalopp och Öppet Spår, rättar Stig, som vid fem tillfällen kört två lopp samma år.

När kyrkklockorna ringer till gudstjänst i Lima kyrka. Då finns Lassar Stig Eriksson på plats, snart 89 år gammal och nu inne på sitt 56:e år som kyrkvärd.

Mer läsning

Annons