Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

54-åring ska sinnesundersökas

Bevisningen är övertygande.
Det anser rätten i fallet med mannen som anklagas för att ha satt eld på sin ex-sambo.
Men om det blir fängelse är oklart.
Först måste mannen genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

I fredags höll de olika parterna sina slutanföranden i tingsrätten.

Åklagaren yrkade då på att 54-åringen, som anklagas för att ha slagit ner och satt eld på sin före detta sambo, ska dömas för försök till mord alternativt synnerligen grov misshandel.

Försvaret däremot ansåg inte brotten styrkta, utan bad rätten fundera på om man helt kan utesluta att det rörde sig om en olycka.

Under helgen gjorde rätten det.

Och efter lunch på måndagen meddelades att den bevisning som lagts fram av åklagaren i målet, Gun-Britt Ström, anses vara övertygande.

54-åringen är skyldig.

I vart fall tycker rätten att det är bevisat när det gäller alternativyrkandet, synnerligen grov misshandel.

54-åringen har redan genomgått en liten sinnesundersökning, en paragraf 7-undersökning. Efter den rekommenderade undersökningsteamet att mannen även skulle genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning, en så kallad RPU.

Brottet var av den karaktären, menade man.

Och det tycker Falu tingsrätt också.

Därför har man fattat beslut om att mannen nu ska genomgå en RPU, innan målet kan handläggas vidare.

Undersökningen, som kan ta upp till en månad att få svar på, ska visa om mannen led av en allvarlig psykisk störning vid gärningen och/eller om han är allvarligt psykiskt störd nu.

Resultatet är avgörande för rätten när det gäller straff, eftersom det råder fängelseförbud i fall där gärningspersonen lider av en allvarlig psykisk störning.

Fram till det att undersökningen av 54-åringen kan påbörjas, ska mannen kvarbli i häktet.

Rätten menar att det finns risk att mannen, om han släpps fri, fortsätter att begå brott eller flyr för att undgå straff för den gärning han står åtalad för.

När han genomgått RPU kommer förhandlingarna att återupptas i Falu tingsrätt, som då ska meddela om 54-åringen döms till fängelse eller rättspsykiatrisk vård.