Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

500 soldater på väg till södra Dalarna

Bli inte förvånad över att se militärer i skogarna nästa vecka.
En bataljon med 600 personer kommer att öva sig i strid och på att skydda flygfält.
Bandvagnar och andra terrängfordon används och skottlossning med lös ammunition sker dygnet runt.

Det är Dalregementets hemvärnsbataljon som ska genomföra en större övning mellan den 25-28 april.

Major Patrik Warström är chef för utbildningssektionen. Han säger att Hemvärnet har två sådana fyradygnsövningar om året.

– Sist hade vi en vinterövning i Älvdalen men normalt är det en övning på våren och en på hösten, berättar han.

Rommehedslägret och Borlänge flygplats kommer att bli arena för en övning i att skydda större objekt. Soldater rör sig även i trakterna Sörbo, Silvberg, Skenshyttan, Koppslahyttan, Sellnäs och Strandbro.

Vidare förflyttar sig bataljonen i norra delarna av Säters kommun, bland annat i Gustafs, Solvarbo och Grängshammar.

Övningen kommer knappast att ske obemärkt. Dalregementsgruppen önskar komma i kontakt med markägare som har djur i området samt få upplysningar om känsliga naturområden.

Även i Tjärnan, i Hedemora kommun, kommer det att smälla under helgen. Där ska kompanierna öva strid med eldhandvapen som kulsprutor och granatgevär.

– Det blir ett rejält stridsmoment på söndag morgon, då kommer det att knattra lite grann, förklarar Patrik Warström.

Det är det nedlagda sanatoriet Solbacken som tillfälligt förvandlas till krigszon. Även cementfabriken med närområde berörs.

Hur kan allmänheten märka av det här?

– Det märks framför allt på den ökade militära närvaron i området, fordonstrafik och soldater som rör sig längs vägen och i terrängen, berättar Patrik Warström.

Han uppskattar att upp till 500 soldater kommer att medverka i övningarna. Sedan tillkommer ett hundratal personer i ledningsgrupper, som funktionärer och i administrationen.

– Bataljonen i Dalarna består av ungefär 600 personer och vi har alltid som mål att 85 procent av de som har avtal deltar i övningen, då blir förbandet bra. Men det här är ju folk som har ett annat liv också, civila människor, säger Patrik Warström.

Vad krävs för att vara med i hemvärnsbataljonen?

– För stridande soldater krävs tre månaders militär grundutbildning. Specialister som signalister, fordonsförare och kockar ska ha specialutbildning. Man ska vara svensk medborgare, över 18 år och frisk.

Finns någon övre åldersgräns?

– Vi kan säga 65 år.

Hur är återväxten?

– I Dalarna är den tillräckligt bra, vi vidmakthåller numerären, fyller ut våra avgångar så att säga. Men det är inte lätt att rekrytera, det är faktiskt riktigt svårt och vi lägger ner mycket tid på det.

Vad gör Hemvärnet mer?

– Deltar i olika insatser i fredstid, det kan vara räddningstjänsten som begär stöd, vid eftersök eller naturkatastrofer. Man går också beredskap, ett tjugotal personer i Mellansverige är alltid i beredskap att rycka ut, berättar Patrik Warström.