Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

50 blöta mil väntar, Mats har inlett simturen från Dalälvens källa till kusten

Det går att tillbringa semestern på olika sätt. Mats Goldberg, 36 år, från Säter har valt det blötast tänkbara. Då handlade det inte om regnet som föll lika tungt som knottsvärmarna var täta vid Hällsjön i nordligaste Dalarna. Istället klev Mats ner i Hällsjöns kalla vatten och inledde en simtur som ska föra honom från Österdalälvens källor ner till Gagnef där Västerdalälven möter och sedan fortsätta i Dalälven till Furuvik och havet. Simmande!

Annons

Mats Goldberg börjar i höst på Fjäll- och äventyrsledarutbildningen i Älvdalen, men innan dess ska han simma förbi sin blivande skola, om ungefär två veckor.

– Målet är att klara två mil om dagen, det är ganska mycket men det är det mål jag har, säger Mats, medan han hjälper följeslagaren Magnus Näsmark att stuva in mat, kläder, tält och allt annat som behövs för simturen och färden i följekajaken.

– Det blir mer plats när vi hunnit äta upp en del av alla de ägg som vi fått sponsrade skrattar Magnus, medan lasten stuvas ner i kajaken.

Mats Goldberg redo för 50 mils simmande vid starten i Hällskön i nordligaste Dalarna, 14 grader i vattnet.

Dalälven Swim, som Mats projekt kallas, är en del av slutexaminationen på utbildningen Adventure Academy, en äventyrsutbildning i Sverige där tanken är att ge deltagarna rätt förutsättningar och kunskap inom friluftsliv för att våga ta steget och genomföra sina egna äventyr, liksom att inspirera andra att göra samma sak.

Mats Goldberg ska simma till  kusten och hger sig här ut i Hällsjöns 14-gradiga vatten.

– Vi kommer också att jobba för att öka medvetenheten kring miljöfrågor som nedskräpning och klimatkompensering. Detta sker genom en insamling till Håll Sverige Rent.

Mats hoppas kunna nå målet i Älvkarleby i månadsskiftet juli-augusti.

– Det är lite optimistisk, men senast den 4 augusti måste jag vara framme.

Dalälven har flera källor och den nordligaste, där det går att simma, är Hällsjön närmare fyra mil norr om Idre.

– Det är flera forsar och kraftverk och sedan kan det vara lågt vatten bitvis. Där det inte går att paddla kajak och simma får vi ta oss fram på land, men vi räknar med att kunna simma omkring 50 mil, säger Mats och viftar bort några miljoner knott.

Mats Goldberg ska simma till  kusten 50 mil från starten i Hällsjön i nordligaste Dalarna.

– Knott och mygg slipper jag när jag väl kommer i vattnet.

Med gemensamma krafter trycks kajaken ut i vattnet och Magnus, som ska paddla med de två första veckorna, får ta hand om knotten när Mats glider ner i det 14-gradiga vattnet och börjar simma.

Läs även