Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

50-årsjubileum för Venjanspirket"1963 rådde rena lynchstämningen"

/

Påsken är av tradition en stor fiskehelg i Venjan. På långfredagen blir det angeltävling, på påskafton ädelfiske och på påskdagen är det 50-årsjubileum för Venjanspirket. Mest dramatiskt var det 1963 då tre fuskare avslöjades.

Annons

Venjanspirket som var en av de största fisketävlingarna i Dalarna i slutet på 1950-talet och början på 1960-talet startades av Venjans AIK och logen 1377 Frid 1957. På den tiden fanns det ingen fiskeklubb i Venjan.

Arrangörerna lockade med ett enormt prisbord. Vinnaren kunde få en Ford Anglia och så var det i flera år. Men där fanns också kylskåp, TV-apparater och mopeder plus mycket annat.

Första Venjanspirket lockade 1 300 deltagare som betalade en startavgift på 25 kronor, vilket drog in 32 500 kronor. Det räckte till att betala priserna och till ett överskott för arrangörsföreningarna.

Mauritz Fors från Ryssa som dragit upp 1,3 kg fisk vann den första bilen. Året därpå då Albert Larsson från Gävunda vann bilen hade Venjanspirket 1 410 deltagare, ett rekord som står sig än.

1959 var det sådan stöpis på Venjanssjön att tävlingen flyttades till Ålderviken, som är en del av sjön, men där det var bättre isförhållanden. Alldeles på slutet av tävlingen fick Anders Ström från Östnor upp en stor abborre som vägde över ett kilo. Den blev avgörande så Andes segrade och fick bilen. Från 1961 ersattes bilarna av penningpriser, 6 000 kronor till segraren det året, Martin Björklund från Kolsva.

Sex tusen kronor var mycket pengar på den tiden och det var också lagpriset på 3 000 kronor. 1963 var två personer från Furudal och en från Enköping ute efter lagpriset. De hade varit ute dagen innan tävlingen och fiskat upp ett 20-tal abborrar som de smusslade ner i plastpåsarna med nyfångad fisk. Kontrollanterna blev dock misstänksamma då de såg färgen på de tidigare fångade fiskarna. Då bluffen avslöjades utbröt rena lynchstämningen. Bluffarna sökte skydd och låste in sig i en bil men ilskna fiskare försökte välta bilen.

Tävlingsledningen ingrep och tog hand om fuskarna, förde dem därifrån och låste in dem i affären tills polisen kom och tog hand om dem.

Den som vägt in största fångsten under de här åren är Jörgen Storm från Orsa. 2004 vann han med en fångst på 14 442 gram. Han vann också 2007, med 12 902 gram.

– Det spelar ingen roll för storfräsarna att det är stöpis, de drar iväg långt i alla fall, säger Göte Nilsson som tillsammans med Back Gunnar Mattsson är med och arrangerar årets tävling.

Venjanspirket har varit inställt några gånger på grund av dåliga isförhållanden, senast 2012. Med det kalla väder som rått nu räknar Göte och Gunnar med att det ska vara fin is under påskveckan.

– Vi har varupriser värda 40 000 kronor, bland annat motorborrar och takboxar. Även den som inte har fått någon fisk har chans att få ett sådant pris på utlottningen, säger Back Gunnar som hoppas att de ska få uppemot 200 deltagare i år.

Annons