Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

480 tog farväl av Stefan i Larz Kristerz

Det var stor fest med lite sorgkant i Evertsbergs bygdegård under lördagsnatten. Larz Kristerz levererade sin sista spelning tillsammans med Stefan Nykvist. Frontmusikanten i bandet ska satsa på andra projekt och Peter Larsson får ensam axla den ledande sångarrollen.

När Stefan i höstas gick ut med att han skulle lämna bandet vid en sista spelning på bygdegården I Evertsberg lördagen den 4 januari gick det snabbt.

Biljetterna tog slut direkt. Enligt arrangörerna var det ungefär som för Vasaloppet. Det handlade nästan om nolltid. Snabbt ute var de trogna fansen. Tidningen träffade flera av dem under kvällen innan Larz Kristerz äntrade scenen.

Birgit Åslund Jonsson från Evertsberg var en av de första som fick biljetter.

– Jag förstår varför de ville göra den här spelningen i Evertsberg. Enligt traditionen har de alltid varit i bygdegården under trettondagshelgen.

Ursprungliga upplägget var nyårsfest i bygdegården på 70 talet. När intresset vek för nyårskvällen flyttades eventet till trettonhelgen och år 2000 rustades bygdegården upp.

– Kring den tiden började Larz Kristerz spela på festen och fick en stor lokal fansgrupp innan de blev riksbekanta, minns Birgit.

Ingrid Björklund utrustad med knappar och armband fyllda av Larz Kristerz bokstäver har följt gruppen live under dansbandskampen och båtresor med mera.

– Det här är en tung kväll. Stefan är ju given i bandet.

Mait Arkeberg, som levt med gruppens musik på sin hemmaplan då Larz Kristerz återkommande uppträtt på den traditionella sommarfesten vid Våmhus idrottsplats, ser lite positivare på framtiden.

– Tråkigt att Stefan slutar. Men Peter Larssons röst bär bandet vidare och förhoppningsvis kan de hitta en bra ersättare till Stefan, säger Mait Arkeberg.

Ewa Pousette, blev 2001 uppbjuden på scen när hon fyllde jämna år och fick dansa med Stefan Nykvist under en lugn låt, Hon tror att Stefan återkommer med lite gästspel då och då.

Varje by i Älvdalen har sina speciella minnen med bandet. Vivi-Ann Andersson minns spelningarna Blybergs bystuga.

Dan Damström och Gudrun Olsson hade rest ändå från Jakobsberg till Evertsberg.

– Endast en Beatles-konsert live skulle kunna matcha den här kvällen.

Exakt klockan 22 började Larz-Kristerz spela på lördagsnatten. Stefan fick i en paus en gammal kompakt skivspelare, med radio och kassettspelare i present av övriga gänget. I slutet av natten, strax före klockan två, klev Stefan upp pianot och tackade alla för den otroliga musikresan.