Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

47 jobb försvinner från Stora Enso i Fors

Ingen sägs upp, men 47 tjänster ska bort från Stora Enso Fors. Lösningen är pensionslöner och avgångsvederlag.
– De berörda kan välja att gå i pension om de fyllt 61 år, övriga kan få ett avgångsvederlag om de frivilligt går hem, säger Jan Westman, Pappers avdelning 4,

Det var i slutet på mars som Stora Ensos ledning lade fram ett sparpaket som innebar att 50 tjänster skulle försvinna från Forsfabriken. De flesta av dem på underhållsavdelningen. I slutet på förra året var det tal om outsourcing, det vill säga att anlita entreprenörsföretag för underhållsjobben. Men beslutet från företaget blev i stället att genomföra en omorganisation av befintlig personal.

– De vill driva underhållet i egen regi, på ett eget sätt, säger Jan Westman som är nöjd med det eftersom outsourcing enligt honom inte är ett bra alternativ.

När företaget presenterade sitt förslag lades inget varsel, trots att det enligt arbetsrätten ska göras om fem eller fler arbetstagare berörs av neddragningen. Enligt Jan Westman, ordförande i pappers avdelning 4, beror det på att man utgick från att det inte skulle bli några uppsägningar.

Facket har i förhandlingar med företaget kommit överens om att 47 jobb försvinner, men att ingen personal ska sägas upp. I stället löser man det genom atta erbjuda tidigare pensionsavgångar och avgångsvederlag.

– Underhållsvadelningen kommer att jobba på ett annorlunda sätt, säger han. Driften är beställare till underhållsavdelningen, för att underhållsavdelningen ska utnyttjas ekonomiskt beslutar en planerare om åtgärden som efterfrågas är akut, om det är ett snabbjobb eller om det kan vänta.

För tillfället väntar inga fler sparåtgärder.

– Men man vet aldrig, säger Jan Westman, det är avhängigt situationen i Europa. Det gäller att hitta nya kunder som kan betala.