Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

44 300 på plats- p-platserna räckte

UPPDATERAD: 44 300 personer. Det är nu den officiella publiksiffran för lördagens tävlingar.
Trots väldigt mycket folk och trafik räckte p-platserna till.

På sen lördagseftermiddag kom den första preliminära publiksiffran från skid VM-arenan på 41 500. Ett par timmar senare hade den officiella publiksiffran för lördagens tävlingar justerats till 44 300 personer.

Lugnets skidstadion och mördarbacken kokade när Charlotte Kalla ledde damloppet, och när hemmasonen Calle Halfvarsson åkte förbi.

I Mördarbacken stod Jonas Bäckström tillsammans med ett 20-tal kompisar från Falu kommun.

– Det var ett fantastiskt tryck när Kalla var i ledningen, och ännu häftigare när Calle passerade Mördarabacken. Vi försökte verkligen att bära honom till medalj, berättar Bäckström.

Han har själv varit på flera världscupstävlingar tidigare.

– Men trots att det har varit riktigt härliga folkfester då också, går det inte att jämföra med det här. Det är mycket mer folk och framför allt mycket mer tryck. Det märks verkligen att det är VM. Underbart, säger han.

Många hade anammat uppmaningen att vara ute i god tid.

– Det är klart att det är en påfrestning eftersom vår infrastruktur inte är byggd för så här många människor. Men trots att det varit mycket trafik och en del köer så har det ändå flutit på, sa Björn Floresjö, logistikansvarig för VM, under lördagen.

P-platserna räckte till. Det blev fullt på det område som kallas Åsbo, men det fanns platser kvar på området Hälla och Myran.

När det gäller busstrafiken var det ett mycket stort tryck, främst från Borlänge till Falun.

– Dalatrafik satte in alla tillgängliga bussar för att möta det här behovet, men det var väldigt mycket människor och blev en del väntan.

– Vi kommer nu att analysera mer hur allt funkat så att vi kan skruva lite extra närmare nästa helg, då vi tror att det kommer att komma lika mycket folk igen, säger Björn Floresjö.