Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

43500 besökare under tre dagar

Ett fullmatat program och tre fina dagar lockade storpublik till flygfältet i Dala-Järna och årets Flygfest.
– Vi hade 43500 besökare och det är 5000 fler än förra gången, konstaterar Lars-Olov Liss, festgeneral.

Efter ett par års planerande var det i helgen dags för årets Flygfest i Dala-Järna. Den regniga sommaren hade naturligtvis skapat en viss oro för hur vädret skulle bli under helgen när festen skull hållas. Men bättre väder än det som var i helgen kunde inte arrangören få. Det var lite drygt 20 grader och för det mesta en molnfri himmel.

Ett digert utbud av attraktioner fanns i programmet och det var helt enkelt bäddat för en publiksuccé. Västerdalarnas Flygklubb hade för tre år sedan 38000 besökare och lite av en dröm inför året arrangemang var att det skulle komma 40000 besökare.

– Nu när vi sammanställt visade det sig att vi hade 43500 besökare och det är bättre än vi i vår vildaste fantasi hade vågat hoppas på, säger Lars-Olov Liss.

Han är därmed också övertygad om att det hela kommer att ge ett överskott till klubben. Även om ett sådant här arrangemang drar med sig stora kostnader.

– De enda som vi inte behöver betala för och köpa in är de olika flygvapen som kommer, det ingår i deras uppdrag, men alla andra får vi köpa, berättar Lars-Olov Liss.

Han kan efter att ha varit med något år, konstatera att kostnaderna har skenat i höjden för att få olika aktörer att komma.

– Allt som har med flyg att göra har kostnaderna skenat för.

Om det blir någon flygfest om tre år är inte beslutat ännu, klubben tar ett år i taget och ska nu först summera årets fest.

– Vi har sagt att vi tar ett år i taget, sedan är det ju så att vi måste fundera på hur vi gör för att lyfta arrangemanget till en ännu högre nivå, säger Liss.

Under de tre dagarna Festen pågick hade de 250 frivilliga funktionärer som jobbade.

– Vi har löst det själva i klubben, dels genom medlemmarna, men även frivilliga som hört av sig och anmält att de vill jobba och undrar vad de kan hjälpa till med.

Inför årets fest hade klubben valt att lägga ut serveringen på entreprenad och på det viset slapp de ifrån att sköta den delen själva.

Men måndagen efter året fest kan i varje fall Liss andas ut, hade det regnat i helgen och det bara kommit hälften så många besökare, hade det nog varit ekonomisk kris i Västerdalarnas Flygklubb.

– Vi hade en ekonomisk garanti på 150000 kronor från kommunen, det hade inte räckt långt om det blivit publikfiasko, summerar Lars-Olov Liss.

Läs också:

Publikrekord på Flygfesten i Dala-Järna

TV: Se söndagens flygshow - över tre timmar i sträck från Dala-Järna

Bildextra: Här är alla bilder från Flygfesten