Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

420 flyktingar placeras i Trängslet

Älvdalens skjutfält blir åter hem för flyktingar.
– Vi behöver just nu alla bäddar vi kan komma åt, säger Per Karlsson på Migrationsverket i Hedemora. Det inför att över 400 flyktingar kan placeras i Trängslet på Älvdalens skjutfält.

Försvarsmakten har upplåtit 420 platser i kasernerna på Älvdalens skjutfält från och med måndag.

– Jag utgår från att Försvarsmakten och vi ska inspektera lokalerna innan vi tar emot de första flyktingarna. Vi åker dit för det så fort de kan ta emot oss, säger Per Karlsson.

– Rimligtvis kan det ske efter helgen och sedan kan de första bussarna med flyktingar anlända ganska snabbt.

Älvdalens skjutfält har stora lokaler väl lämpade för att ta emot flyktingar vad gäller lokaliteterna, men samtidigt ligger skjutfältsområdet väldigt avlägset, flera mil ut i skogen.

Förra sommaren var det två grupper som förlades på skjutfältet, men då handlade det bara om en kort tid och 200 personer.

– Nu kan det bli betydligt fler och de kan mycket väl bli under hela hösten, säger Per Karlsson.

Försvarsmakten har upplåtit platserna till årsskiftet.

– För att få det här att fungera handlar det om flera bitar. Vi måste lösa matfrågan och sedan kommer det att behövas personal på plats, förklarar Per.

Till en början blir det Migrationsverkets egen personal, men de kommer snabbt att behöva kompletteras med nyanställd personal.

– Vi kommer att behöva ha fyra-fem personer där på heltid och kortsiktigt löser vi det med egen personal.

Så från och med nästa måndag kan de första bussarna med flyktingar komma till Trängslet där flyktingar som flytt från krig nu placeras i ett boende som används av militären, i kanten på ett av Europas största skjutfält.

– Vi kommer att vara väldigt beroende av att lokalbefolkningen engagerar sig för det här är stora utmaningar för oss att kunna hantera. Sedan är ju skolfråga för barn också något som måste lösas liksom en rad andra detaljer, säger Per Karlsson.