Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

40:e Gräsbricksmarschen i Lima

/
  • Gått mest. Systrarna Lassar Rut Gudmunds med 37 marscher och Lassar Maj Johansson med 38 har gått flest gånger i Gräsbricksmarschen.
  • Snart framme. Med Per-Arne Oscarsson, Heden, i täten nådde de 50-talet vandrarna fram till Gräsbrickans fäbod på eftermiddagen.
  • Kulande kullor. Samling vid Kättilstenen då vandrarna nalkades Gräsbrickans fäbod och hälsades med kulning av Sara Helje och den gamla fäbodkullan Wilma Höglund, 83.

Annons

- Det är en fin vandring, 28 kilometer bortöver myrar och berg. Vi hade fint vandringsväder, soligt och torrt men inte så varmt, berättar Per-Arne Oscarsson som liksom under de senaste åren gick i täten och anförde marschen mot Gräsbrickan.

Det tog nära åtta timmar från starten i Heden tills vandrarna nådde fäboden, som ligger nästan vid Värmlandsgränsen.

Förbi Mosätern, upp på Tandövarden med en strålande utsikt, ner till Vardsätern och över den stora Borbergskölen, som enligt sägnen har 365 stocklängder i spången, lika många som årets dagar.

När vandrarna närmade sig Gräsbrickan hälsades de av två kulande kullor, Sara Helje och 83-åriga Wilma Höglund. Från vandrarnas håll svarade Karin Danielsson med kulning och John-Erik Eggens med hornlåt.

Wilma, som förr i tiden var riktig fäbodkulla om somrarna i grannfäboden Borberget, kunde berätta att budföringen tog två dagar. Då man gick med djuren, som hade hållits inomhus hela vintern, måste man vila och övernattade vid Mosätern, som ligger halvvägs.

Då vandrarna i lördags nådde målet så möttes de av åldermannen och marschens initiativtagare Halses Bertil Eskilsson. Med ålderns rätt får han numera åka bil till Gräsbrickan och uppleva fäbodkalaset som möter de hungriga vandrarna.

Kristina Holmberg, Agneta Gunnarsson, Marina Bönström, Birgit Karlsson, Margareta Höglund med flera medhjälpare hade dukat upp fäboddelikatesser som flötgröt, klot, sill, tunnbröd, messmör, ost, kaffe och jubileumstårta.

Från friluftsscenen serverades underhållning av Sara och Mattias Helje, John-Erik Eggens, Lovisa och Josefina, Magdalena Kjellgren och Sanna Ottosson.

- Det är glädjande att vi fått med några yngre vandrare. Nu ska vi till nästa år fundera på hur vi ska kunna utveckla och göra marschen mer populär, säger Per-Arne Oscarsson.

Som mest, i början av 70-talet hade Gräsbricksmarschen över 200 deltagare. Två som gått nästan varje år är systrarna Lassar Maj och Lassar Rut, med 38 respektive 37 starter.

- Jag har missat två gånger, ena gången låg jag på BB, andra gången var jag på dans, berättar Maj.

Mer läsning

Annons