Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

40 brandmannatjänster kan sparas bort

Över 40 brandmanstjänster försvinner troligen från Räddningstjänsten i Borlänge, Falun, Gagnef och Säter.
Hur stora besparingar klarar organisationen innan säkerheten sätts på spel?
– Många tycker nog att vi passerade den gränsen för flera år sedan, säger Leif Andersson chef vid RDM.

Räddningstjänsten DalaMitt, RDM,  måste minska sina utgifter med 4 miljoner kronor. Representanter från facken undersöker just nu om det är möjligt att utföra besparingarna utan att lägga ner stationer. Johan Wahrén är i egenskap av fackligt ombud på Kommunal en av de som ser över ledningens besparingsförslag.

– Ett alternativ är att stänga deltidsstationerna i Borlänge och Grycksbo och minska bemanning på övriga stationer. Vi har redan dragit ned på allt som rör fordon och utrustning de senaste åren. Det är i princip bara personalkostnader vi har kvar att ta av, säger Johan Wahrén.

Vilket besparingspaket som blir aktuellt är inte bestämt. Men allt pekar på att deltidsstationen i Borlänge med 12 brandmän stängs. Ytterligare 30 brandmän från RDM:S stationer i Säter, Svärdsjö, Enviken och Grycksbo får troligen sluta.

– Jag är orolig för att kollegor och invånare skall ska mista livet på grund av dessa besparingar. Deltidsbrandmännen i Borlänge kallas i dag till nästan alla större händelser. Utan dem tar det längre tid att samla ihop så många brandmän som krävs för ett säkert ingripande. Vi vet att brandmän aldrig väntar på förstärkning utan går in i situationer om det går att rädda liv. Det här innebär en orimlig psykisk påfrestning, säger Johan Wahrén.

Enligt Leif Andersson chef vid RDM beror underskotten i verksamheten på en kombination av faktorer. Dels högt ställda krav från Arbetsmiljöverket på bland annat utbildning för personalen och dels politikernas prioriteringar.

Vilka risker medför besparingarna?

– Färre brandmän gör att det tar längre tid att samla styrkan. Det ökar riskerna vid alla insatser. Situationen är mycket allvarlig och det kommer ta tid innan vi anpassat oss till förändringarna.

Finns det någon gräns för hur mycket besparingar RDM klarar?

– Tjänster kan man dra ner på så länge man har personal. Det är konsekvenserna som vi kanske inte kan klara av. Många tycker nog att vi redan passerat den gränsen för flera år sedan.

Ser du någon ljusning kommande år?

– Det ställs höga krav på räddningstjänsten och det är bra, men finansieringen brister. Politikerna måste balansera många konkurrerande och viktiga utgifter. Det allmänna ekonomiska läget avgör vilka resurser som finns. Jag ser ingen förbättring i sikte, men jag hoppas att jag har fel.