Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

40-årig tränarkarriär tar slut

Han har tränat friidrottare, utövare av volleyboll, basket, handboll, simning, ishockey, dykning (!) – och simhopparesset Anna Lindberg.
Men nu har 64-årige Nils Holmdahl bestämt att det får räcka.

Sista uppdraget är att utbilda tränare i KFUM Örebros friidrott.

– Det är en lagom nedtrappning efter 42 år som tränare. Det är skönt att inte klippa av allt över en natt, säger Holmdahl och skrattar.

Han har märkt att telefonen därhemma blivit allt tystare i och med att han avvecklat nästan alla tränaruppdrag.

– Det är den största skillnaden, förr satt jag i telefon jämt och ständigt. Och så slipper jag skriva nya träningsprogram.

Just idrotten i Närkemetropolen och Nisse Holmdahl har haft en nära relation, som sträcker sig långt tillbaka i tiden.

– Jo, så är det, det har blivit många klubbar och idrottare i Örebro jag tränat, konstaterar Holmdahl, bosatt i finnmarksbyn Rikkenstorp, utanför Grängesberg.

Största framgångarna nådde han under över tio är med Örebros volleybolldamer.

– Det var fantastiska år med tio svenska mästerskap. Flera av spelarna fick chansen att komma ut i Europa och spela.

När det gäller volleyboll var han också anlitad av danska Holte och svenska Ängelholm för att stärka spelarnas spänst, styrka, acceleration men också förebygga skador.

Nisse Holmdahls träning byggde på forskning av den ryske professorn Yuri Verkhoshanski.

– Vi träffades regelbundet fram till att han dog 2010. Men hans verk förs vidare av dotter och måg.

Sju år med simhopperskan Anna Lindberg är också ett tränaruppdrag som han gärna minns liksom åren då han tränade Grängesbergs spjuttalang Aare Särkioja.

– Aare var en extrem talang, tråkigt att en skada satte stopp för karriären.

Holmdahl har slitit ut många bilar genom åren.

– Jag körde mellan 5 000 och 6 000 mil om året. Men jag tänkte aldrig på resandet som betungande eftersom jag haft så spännande uppdrag.

Visst har hans uppdrag varit att lära andra att träna på ett effektivt och stärkande sätt men Holmdahl säger att han själv också lärt sig massor om hur olika individer fungerar i träning.

Han beklagar att idrotten allt mer kommit handla om pengar.

– Jag har alltid tyckt om att träna och utveckla unga talanger men på senare år har det varit mycket fokus på hur dålig ekonomin är i klubbarna.

Holmdahl är tacksam att han slapp bli indragen i någon dopingaffär under sina 42 tränarår.

Vad ska du ta dig till i fortsättningen?

– Det blir nog inga problem. Jag har många manuskript som legat och väntat under alla år jag flackat på vägarna. Jag tänker fullfölja min forskning om Dan Andersson. Jag håller också på med det omtalade Uvbergsmordet, som ägde rum 1913 och förblev ouppklarat.