Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

300 miljoner begärs till flygplats

Region Dalarnas direktion väntas vid onsdagsmötet att ställa sig bakom en plan på i storleksordningen 300 miljoner för bygget av Sälen Trysil Airport.

Annons

Den planerade satsningen på Airport Center i Sälen med 1000 arbetstillfällen får rejält stöd av Region Dalarna

– Utvecklingen av Dalafjällen förväntas till stor del fyllas av utländska besökare, varför flyget måste få en tydligare roll som trafikslag. En planerad flygplats i Sälen, tillsammans med flygplatsen i Mora når 210 miljonerinnevånare inom två timmar, säger Region Dalarnas ordförande Leif Nilsson (S) som vill backa upp flygplatsprojektet med 250 miljoner.

– Vid ett eventuellt beslut om ny flygplats i Sälen så är vår bedömning att vi kommer att begära 250 miljoner kronor från nationell transportplan 2014-2025 och dessutom kommer det att krävas en flytt av befintlig länsväg 1053

– Vi hoppas att 45 miljoner räcker till vägflytten men sista ordet är inte sagt för på konferensen om Airport Centerprojektet kom det fram bybor som vill tycka till om vägdragningen. Dessutom är det så att om vi går in med dessa 45 miljoner så blir det något annat angeläget projekt i länstransportplanen som måste flyttas fram i tiden, säger Nilsson som tycker att regionchefen Göran Carlssons ide om en Gibraltarlösning för några miljoner är värd att titta närmare på.

– I Gibraltar fäller man bommar och här handlar det om kanske fem landningar på ett dygn. Bommar funkar ju efter järnvägarna och ingen ställer väl sig på spåret när tåget kommer. Jag lyfte frågan på konferensen men fick inga reaktioner på om det var olagligt eller inte trots att Trafikverket var där, säger Nilsson.

250 miljoner till flygplatsen är en första preliminär beräkning framhåller Nilsson, ett beslut kommer i oktober.