Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

30 vargar får skjutas

Naturvårdsverket har fattat beslut om licensjakt på 30 vargar. Det är fördelat på två revir i Värmland, två revir i Örebro och ett revir i Dalarna.

Jakttiden är utsatt till mellan den 1 till 15 februari.

Naturvårdsveket gör bedömningen att det finns ett behov av att minska koncentration av varg, enligt riksdagens beslut. Vargstammens tillväxtkurva pekar uppåt och inaveln minskar. Vargen har också en gynnsam bevarandestatus.
─ Naturvårdsverket vill bidra till att öka toleransen för varg och andra rovdjur. Vi arbetar med olika åtgärder som kan bidra till att minska negativa konsekvenser av rovdjur. Vi gör bedömningen att en kontrollerad jakt som minskar koncentration av varg är ett sådant exempel, säger Maria Ågren, generaldirektör på Naturvårdsverket.
Naturvårdsverket har utarbetat en nationell förvaltningsplan för varg. I förvaltningsplanen anger verket att en begränsad och strängt kontrollerad licensjakt är den mest lämpliga åtgärden för att minska koncentrationen av varg i områden med hög koncentration.
Naturvårdsverket gör bedömningen att en kontrollerad jakt som riktar in sig på att tömma utpekade revir är det mest effektiva sättet att nå det politiska målet.
─ Jakt är ett viktigt verktyg för viltförvaltningen. En av anledningarna till att vi har lagt över en månad mellan beslut och jaktstart är att jakten kan komma att överklagas. Om beslutet överklagas finns det tid för domstolen att bedöma ärendet. Det är viktigt att få besked om det går att använda licensjakt som verktyg i vargförvaltningen, säger Maria Ågren.
Riksdagsman Anders Ahlgren (C) som drivit vargfrågan är nöjd:
– Detta kommer att innebära en ökad acceptans för varg bland länets innevånare.

Jaktens genomförande

Villkor för jakten:

- Jakttid 1 februari till 15 februari 2014.

- De län som omfattas av jakten har valts ut med hänsyn till koncentrationen av varg. Det gäller även det antal vargar som får jagas inom länen.

- Reviren som kan komma att ingå i jakten har valts ut så att revir med genetiskt viktiga vargar inte omfattas av jakten för att göra jakten selektiv.

- Det är länsstyrelserna som har kunskap om de lokala förutsättningarna och de får uppdraget att avgöra vilka revir som till slut kommer att omfattas av jakt.

- Jakten är inriktad på att tömma revir i utpekade områden.

- Det är också länsstyrelserna som avlyser jakten om det visar sig att det finns någon genetiskt viktig varg inom de utpekade reviren.

- Jakten inkluderar stränga krav på skyndsam rapportering om fällda vargar.

- Länsstyrelsen ska avlysa jakten när det totala antalet vargar har fällts i ett län.

Län, revir och antal djur:

Dalarnas län
Antal revir: 1
Antal djur: högst 6
Möjliga revir: Aamäck och Äppelbo revir

Värmlands län
Antal revir: 2
Antal djur: högst 13
Möjliga revir Värnäs, Medskogen, Trång, Brattfors, och Acksjöns revir

Örebro län
Antal revir: 2
Antal djur: högst 11
Möjliga revir: Kindla, Villingsberg och Hedbyn revir