Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

30-miljoners order till teknikföretaget AB Tändkulan

Teknikföretaget AB Tändkulan i Borlänge har vunnit en order, motsvarande halva årsomsättningen, om leverans av nya styr- och reglerutrustningar till Hässelby och Akalla fjärrvärmeverk i Stockholm.
– Ordern är värd 30 miljoner kronor. Vår enskilt största order sedan vi startade 1992, säger Leif Andersson, personalansvarig och delägare.

– Det nya uppdraget motsvarar fyra till fem personers arbete under två års tid, fortsätter Leif Andersson.

Nyanställningar?

– Vi är 28 anställda här i Bro, ut mot Stora Tuna kyrka. Vi ska under året rekrytera ett par projektledare, svarar han.

Mycket jobb i Stockholm, men huvudkontoret i Borlänge?

– 70-80 procent av vår verksamhet ligger ändå här på kontoret och montageverkstaden. Här i Borlänge sitter våra teknikkonsulter och konstruerar och programmerar processautomation till kunderna inom värmeverk och industrin. I verkstaden byggs automatikskåpen fysiskt ihop.

– För rör- och eljobben tar vi in underentreprenörer. Ute hos kunderna driftsätter vi.

Berätta om storordern?

– Utbyte och uppgradering i etapper av styr- och reglersystem på Hässelby och Akalla fjärrvärmeverk. Bland annat även en modernisering och utbyte av brännarstyrningar och pannsäkerhet till tre oljeeldade hetvattenpannor på vardera 75 megawatt på Akallaverket. Hässelbyverket är världens äldsta fungerande pelletseldade kraftvärmeverk. Tre av pannorna är anslutna till fjärrvärmenätet, med en panneffekt på 100 megawatt vardera och anslutna till var sin ångturbin. Fjärde pannan producerar enbart el.

– Verken är basproduktionsanläggningar i Stockholms fjärrvärmenät.

AB Tändkulan är kul namn, var kommer det ifrån?

– När vi startade företaget 1992 bollade vi olika namn. Vi vill inte ha något engelskklingande, utan nått med å, ä eller ö som placerar oss i Sverige. "Tändkulan" blev framspånat. I dag sticker namnet ut. Masar i Stockholm har över huvud taget ett mycket gott rykte, att vi är masar och kommer från AB Tändkulan väcker ett intresse som absolut är till vår fördel, säger Leif Andersson.

Företaget var till en början lokalt stora på automation på SSAB och Kvarnsvedens pappersbruk. Uppdragen kom snart från till hela Dalarna, från kunder som E.on Värme, Leksandsbröd och Falu Energi. 2007 fick AB Tändkulan sin dittills största order i samband med utbyggnaden av fjärrvärmeverket i Södertälje, som lett vidare till ett flertal automations-, styr-, regleruppdrag inom värmeverk och industri.