Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

30-årig kvinna avled efter blodpropp

En 30-årig kvinna med förhöjd risk att få blodpropp skickades hem från akutmottagningen i Falun i sviterna efter en cykelolycka. Ett par timmar senare avled kvinnan på grund av hjärtstillestånd, orsakat av en blodproppsvandring till lungorna från höger underben. Nu riktar Socialstyrelsen kritik mot Falu lasarett.

Det var i april månad förra året som den 30-åriga kvinnan ådrog sig en knäskada i samband med en cykelolycka. Hon sökte då vård på akutmottagningen i Falun där hon undersöktes. Det konstaterades att hon ådragit sig en vrickning vilket resulterade i en elastisk binda. På grund av fortsatta smärtor erhöll hon senare ett knägips. På grund av svullnad och smärtor i knät samt feber sökte patienten akutmottagningen vid ytterligare tre tillfällen och lades in för observation vid två av dessa tillfällen. Vid ett tillfälle gjordes tester för att se om det fanns någon risk för blodpropp, men testet var normalt.

Någon ytterligare utredning avseende blodpropp i benet gjordes inte trots att kvinnan på flera punkter var i riskzonen för att få just blodpropp.

Ett par timmar efter det sista vårdtillfället inkom kvinnan med ambulans till Falu lasarett på grund av hjärtstillestånd. Den efterföljande obduktionen visade att kvinnan avlidit på grund av blodproppsvandring till lungorna från blodproppar orsakade i det skadade högra underbenet.

Efter händelsen gjorde Landstinget Dalarna en anmälan enligt Lex Maria till Socialstyrelsen.

Enligt Socialstyrelsen har patienten drabbats av en allvarlig vårdskada. Detta orsakat av upprepade brister i den vård som kvinnan fick vid sina besök på akutmottagningen, vilket senare ledde fram till att kvinnan avled

Socialstyrelsen är kritiskt till att kvinnan enbart undersökts av underläkare, totalt sju stycken var av tre AT-läkare. Landstinget har nu redovisat flera förbättringsförslag, bland annat ska det skapas en ny övergripande rutin på länets akutmottagningar, samt förbättra internutbildningen för alla nya yngre läkare.

Socialstyrelsen vill dock se en redovisning på vad som verkligen är beslutat för att undvika liknande brister i vården i framtiden. Detta ska Landstinget redovisa senast den 28 oktober.