Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

3,5 års fängelse för Sundbornssvindeln: "Skönt att det är över"

 
Svindeln i Sundborn
Visa alla artiklar

3,5 års fängelse blev straffet för den man som gjort sig skyldig till trolöshet mot huvudman bland annat mot Carl Larsson-gården.
– Det känns skönt att det är över och att det har gått så fort, säger Chia Jonsson som är chef för Carl Larsson-gården.

Se i tv-inslaget när Chia Jonsson berättar om domen och framtiden för Carl Larsson-gården:

Idag kom domen i målet som har kallats Sundbornssvindeln där en man åtalats för nio fall av trolöshet mot huvudman. Flera föreningar och företag drabbades av förluster på sammanlagt 6,8 miljoner kronor.

3,5 års fängelse blev domen för grov trolöshet i flera fall samt trolöshet mot huvudman av normalgraden.

Mannen har erkänt samtliga brott och bakgrunden är att han började handla med så kallade binära optioner, med hög risk. För att täcka förluster använde han först sina egna pengar, men sedan dessa tagit slut pengar från föreningar och bolag han skött bokföringen åt. Han beskrev under rättegången det hela som en form av spelberoende.

Rätten menar att han kraftigt missbrukat sitt förtroende. Att summorna dessutom är stora och målsägandena har varit små aktörer med känslig ekonomi gör det hela extra straffvärt.

Straffvärdet bedöms till fyra års fängelse, men att mannen pressats av optionsföretaget anses som förmildrande till viss del och därför landar straffet på tre år och sex månader.

– Det är bra att få ett avslut så att vi kan fokusera på verksamheten framöver, säger Oskar Nordström Skans, ordförande i Carl och Karin Larssons släktförening.

Mannen döms också att bland annat betala 3,2 miljoner till Carl och Karin Larssons släktförening, dessutom flera andra skadestånd, bland 1,7 miljoner till ett åkeri och Sundborns Goif 468 000 kronor. Totalt handlar det om nästan 6,5 miljoner kronor till sju målsäganden. Skadeståndyrkandenda till två av de målsägande ogillas dock, eftersom pengarna redan betalats tillbaka.

– Det skulle vara fantastiskt om vi fick de pengarna, men det är ingenting vi räknar med just nu, säger Chia Jonsson chef för Carl Larsson-gården.

För att kunna fortsätta bedriva verksamheten har släktföreningen tvingats ta banklån och söker stöd och samarbetspartners på olika sätt.

– Vi har förstås en tuff utmaning och en lång väg att gå, men vi har fått ett fantastiskt stöd och det känns otroligt skönt, så det ser ändå lovande ut, säger Oskar Nordström Skans.

Sedan brotten uppdagades har chocken varit stor för många i bygden, berättar Chia Jonsson, men många har också velat stötta på olika sätt bland annat genom att besöka gården och köpa julklappar.

På söndag kommer de 260 personerna i släktföreningen att informeras om alla detaljer i spåren av brottet och arbetet med att lösa verksamheten på Carl Larsson-gården framåt.

– Det kommer också bli en marknad i Sundborn på söndag där man kan hjälpa till och samla in pengar till dem som drabbats. Det är ju inte bara vi, säger Chia Jonsson.

Mannen döms även att vara kvar i häktet till dess domen vinner laga kraft. Han är tidigare ostraffad.

LÄS ÄVEN Därför svek han sina uppdragsgivare

LÄS ÄVEN Misstänkte Sundbornssvindlaren kände sig pressad att köpa optioner: "Slängde nästan på luren ibland med de var idoga"

LÄS ALLT Om svindeln i Sundborn här