Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

29 ton sportutrustning skänktes till GeBortTillSport: "Är fortfarande chockad"

Hela 29 ton sportutrustning samlades in till GeBortTillSport under söndagen.
– Jag är fortfarande chockad över resultatet, säger initiativtagaren Ida Björnstad.
Den insamlade utrustningen skänks sedan vidare till Fritidsbanken där den finns tillgänglig för gratis utlåning i 14 dagar.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Fritidsbanken öppnar i Hedemora – här kan allmänheten skänka idrottsutrustning

Dina gamla spel kan vara värda tusenlappar – här är 20 Nintendo-spel du vill hitta i gömmorna

Niklas tappade 50 kilo med Pokémon Go: "I bland kan det bli ett gångpass mitt i natten"

SÅ KÖPER DU PLUS

På söndagen anordnades en stor insamling av sportutrustning till GeBortTillSport. Under GeBortTillSport-dagen, som arrangerades av Fritidsbanken och TV4, kunde dalfolket skänka utrustning på två platser, på Vasagatan 1 i Vansbro och på Vasaplan 7 i Hedemora.

Läs även: Vansbros Fritidsbank är föregångare i Dalarna

Sett till hela landet så gick det att skänka sportutrustning på totalt 57 platser. Detta nappade folk verkligen på, genom att rensa sina förråd på oanvänd sportutrustning som kunde skänkas bort.

"Givmilda personer från 57 orter runt om i Sverige skänkte totalt 29 ton sportprylar med allt från hundratals golfklubbor, skridskor, fotbollsskor och skidor till inlines, cyklar, långfärdsskridskor och snowboards", skriver TV4 i ett pressmeddelande.

– Jag är fortfarande chockad över resultatet - men det var också 29 ton svar på att vi göra något som berör och engagerar, säger Ida Björnstad, initiativtagare GeBortTillSport, i pressmeddelandet.

Läs även: Krönika: "Det behövs fler som Ida Björnstad"

All insamlad utrustning skänks sedan vidare till Fritidsbanken där den finns tillgänglig för gratis utlåning i 14 dagar.

– Att svenska folket är givmilda, det visste vi redan - hela vår verksamhet bygger på det. Men under GeBortTillSport har man verkligen överträffat våra förhoppningar med råge. Nu ska vi ta hand om den utrustning som har samlats in och se till att den kommer till användning genom att låna ut den gratis, säger Henric Byström, kommunikationsansvarig på Fritidsbanken.

På Tradera var det även möjligt att buda på unika sportprylar och aktiveter som flera svenska idrottsstjärnor och TV4-profiler generöst skänkt till GeBortTillSport. Intresset var stort. TV4 nämner några exempel på det som inbringade slantar till GeBortTillSport:

"Signerade Zlatan-tröjor landade på 33 300 kronor, en fika med Lasse Granqvist på 8 000 kronor, Peder Fredricsons All Star-träns på 20 600 kronor och padellektionen med Tilde de Paula Eby och Peter Jihde slutade på 10 200 kronor. De totala auktionsintäkterna på 440 000 kronor går till ett nyinstiftat GeBortTillSport-stipendium där TV4 i samarbete med Folkspel stöttar initiativ som främjar alla barn och ungdomars möjlighet till idrott".

Fakta om GeBortTillSport:

Under 2015 initierade Ida Björnstad GeBortTillSport tillsammans med TV4, för att barn och unga ska få möjlighet att idrotta oavsett ekonomiska förutsättningar. Bakgrunden var att Ida bestämde sig för att ge bort sin skidutrustning efter att hon genomfört tjej-Vasan. Hon vill ge en ung skidåkare den chans hon aldrig själv fick på grund av att idrottande är dyrt.

Närmare nio ton sportutrustning samlades in och delades ut till behövande barn och ungdomar. Dessutom skänkte flera av Sveriges främsta idrottsprofiler sin egen idrottsutrustning som auktionerades ut på Tradera. Auktionsintäkterna på 500 000 kronor gick oavkortat till Rädda Barnens projekt High Five-projekt.

Om Fritidsbanken:

Fritidsbanken är en ideell organisation som drivs utan kommersiella intressen. Verksamheten bygger på lokalt och långsiktigt engagemang och finns sedan starten 2013 etablerade över hela landet.

Genom att ta tillvara på och låna ut alla form av sportutrustning främjar Fritidsbanken ökad spontanidrott, hälsa och välbefinnande samt ett mer hållbart samhälle genom återbruk. Allt är gratis och alla får låna utrustningen i 14 dagar.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android