Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

28 varslas på 3M i Gagnef - montering, förpackning och sprutning flyttas till Polen

På torsdagen fick de anställda på 3M i Gagnef besked om att 11 anställda och 17 bemanningsanställda varslas. Det är manuella monterings- och förpackningsarbeten och plastsprutning som föreslås flytta till företagets anläggning i Polen. Kvar bli forskning, utveckling, försäljning och marknadsföring och tillverkning.

Läs mer om 3M i Gagnef.

Det globala företaget 3M köpte Hörnells i Gagnef 2004 och är kanske mest känt för tillverkning av svetshjälmar och motordrivna andningsskydd. Idag arbetar där 172 personer, men nu vill 3M alltså flytta manuella monterings- och förpackningsarbeten samt plastsprutning till den egna anläggningen i Wroclaw, Polen.

– Det här är ett strategiskt beslut, säger ekonomidirektören på 3M, Ola Grabner. De gör liknande saker där och vi vill bättre utnyttja den infrastruktur som redan finns i den polska anläggningen. Flytten ger oss en verksamhetsoptimering.

Ola Grabner var själv på plats under torsdagen när de anställda i Gagnef fick beskedet.

– Det är en tryckt stämning så klart, säger han. Det här beskedet är svårt både att få och ge. Men vi från arbetsgivarsidan kommer göra allt för att stötta medarbetarna. Företagshälsovården är också inkopplad.

På måndag startar MBL-förhandlingar.

– Jag bedömer att förhandlingsprocessen kan ta åtminstone ett par månader, säger Ola Grabner.

Under dagen har 3M också meddelat sitt beslut till Arbetsförmedlingen.

– Vi kommer att samarbeta med Arbetsförmedlingen för att få hjälp att hitta nya arbetstillfällen. Vi vill också vara flexibla om och när det uppstår möjligheter till annan sysselsättning, säger Ola Grabner.

Drygt 140 personer blir kvar på anläggningen i Gagnef och det är avdelningarna för forskning och utveckling, försäljning och marknadsföring samt tillverkning för 3M.

– Vi kommer att fortsätta investera i Gagnefsanläggningen som ett kompetenscenter för produktdesign, utveckling och ADF-tillverkning, avslutar Ola Grabner.

3M-koncernen omsätter 30 miljarder dollar, har 90 000 anställda och verksamhet i mer än 70 länder. I Norden har de kontor i Köpenhamn, Helsingfors, Oslo och huvudkontor i Sollentuna. Forskning, utveckling och tillverkning finns i Gagnef, Värnamo och Västervik. I Norden har 3M 1100 medarbetare, varav 172 i Gagnef.