Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

266 med uppehållstillstånd bosatte sig i Västerbergslagen

Under 2014 var det 266 personer med nya uppehållstillstånd som valde att bosätta sig i Västerbergslagen.

– 217 bosatte sig i Ludvika kommun och 49 i Smedjebackens kommun, berättar Mohammed Alkazhami, verksamhetschef för integrations- och etableringscenter i Ludvika.

Här ingår personer som bott på asylboenden och blivit erbjudna kommunplacering i Västerbergslagen, men också människor som själva valt Ludvika eller Smedjebacken som sin nya hemkommun.

– I siffrorna ingår också anhöriginvandring och ensamkommande barn och ungdomar. Däremot ingår förstås inte de som bor på asylboenden och väntar på om ansökan om uppehållstillstånd ska beviljas, framhåller Alkazhami.

Sammanlagt under de fem senaste åren, 2010 – 2014, har 737 personer med nya uppehållstillstånd bosatt sig i Ludvika kommun. Motsvarande siffra för Smedjebacken är 228. Hur många av dem som senare flyttat vidare finns det ingen statistik på.

– Det är bra att Sverige och Smedjebacken kan erbjuda skydd för människor som tvingats fly. Det är en självklarhet att vi ska ta emot dem och göra det bästa för dem som kommer hit, understryker Fredrik Rönning (S), kommunalråd i Smedjebacken.