Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

260 miljoner har satsats på Lugnet

VM-notan är nu uppe i 260 miljoner kronor.
– Den exakta slutkostnaden kan vi redovisa om ett år, när alla investeringar är slutredovisade. Men stora delar av investeringarna på Lugnet är slutförda, säger kommunalrådet Jonny Gahnshag (S).

Annons

I ett tidigt skede gick den politiska majoriteten i Falun ut med att 80 miljoner kronor skulle läggas på VM-investeringar.

Men det visade sig vara en alltför låg investeringskostnad och ifjol skrevs därför prognosen upp till 300 miljoner kronor.

På fredagen presenterade Jonny Gahnshag hur VM-notan ser ut just nu, och då framkom det att kommunen hittills har investerat 260 miljoner kronor på Lugnet.

Bara backhoppningsarenan har kostat 200 miljoner kronor att göra om till en modern anläggning för mästerskapstävlingar.

– Vi har kommit ganska långt med investeringarna och hoppbackarna är i stort sett klara. I december ska de kunna tas i drift. Jag vill betona att en tredjedel av de investeringar vi gjort gäller rena renoveringar, som uppkommit av att underhållet på Lugnet varit eftersatt, säger Jonny Gahnshag och fortsätter:

– Det handlar alltså om åtgärder som vi behövt göra, även om vi inte skulle ha arrangerat ett skid-VM.

Bergbana, renovering av domartorn och backläktare är investeringar som återstår att göra på själva tävlingsarenan Lugnet.

Kommunen menar också att cirka 35 miljoner kronor av de totala 260 miljonerna ska anses som rena besöksmålsinvesteringar.

Den externa finansieringen uppgår till 34 miljoner kronor.

Via EU-pengar, ekonomiskt stöd från Region Dalarna och företagssponsring har 18 miljoner kronor gått till bergbanan, 6 miljoner kronor till toaletter och publiktunnel samt 10 miljoner kronor till det nya VM-huset som ska byggas, för att den stora tävlingsadministrationen ska få plats.

Kommunens delsummering visar att vissa kostnader har blivit högre än beräknat, medan andra delar har prioriterats bort eller lösts på annat sätt.

– Det gör att kalkylen sammantaget håller. Den exakta slutkostnaden kan vi redovisa om ett år när alla investeringar är slutredovisade, säger Jonny Gahnshag.

Den här veckan har FIS (internationella skidförbundet) gjort sitt sjunde avstämningsbesök i Falun inför skid-VM 2015.

Syftet med besöken är att stämma av hur Falun ligger till i arbetet inför VM, men också inför vinterns för-VM i februari/mars.

– Falun ligger bra till, mycket har bara hänt sedan vi var här i april. Men det finns också olika utmaningar kvar att lösa. Inte minst kring själva logistiken, säger Sarah Lewis, generalsekreterare i FIS.