Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

25-åring från Borlänge har anslutit sig till IS

En 25-årig man som vuxit upp i Borlänge har rest till Syrien och ska ha anslutit sig till terroristorganisationen IS, Islamiska staten.
– Vi är mycket ledsna och chockade över att en av våra medlemmar tagit detta fasansfulla steg. Detta är något vi till hundra procent är emot och bekämpar, säger Osman Farid Bouh – somaliska kulturföreningens ordförande i Borlänge.

I mitten av 1990-talet kom den nu 25-årige mannen med sin familj till Borlänge från Somalia. Han gick hela sin grundskoletid i kommunen och även gymnasiet. I februari i år mantalsskrev han sig på en annan mellanstor ort i södra Svealand. Under våren försvann han.

– De första uppgifterna om att han anslutit sig till IS hörde vi under våren. Det var chockartat för oss. Så snart ryktena nådde oss somalier informerade vi polisen och de svenska myndigheterna. Säpo fick vetskap om detta mycket snabbt, säger Osman Farid Bouh.

Uppgifterna om att den svensk-somaliske mannen anslutit sig till IS i Syrien har förstärkts de senaste månaderna. På sin tidigare Facebooksida publicerades nyligen en bild där en maskerad man poserar tillsammans med den internationellt efterlyste terroristen Denis Cuspert, numera under antagna namnet Abu Talha al-Almani (se faktaruta).

Journalisten Magnus Sandelin, författare till boken "Jihad - svenskarna i de islamistiska terrornätverken", uppmärksammade poseringen på sin blogg den 31 juli. Han menar att den maskerade mannen är identisk med 25-åringen från Borlänge. Osman Farid Bouh vid Jax moské säger:

– Det är NN på bilden. Förutom att detta är publicerat på NN:s facebook-konto så är det så här han ser ut. Det är med all sannolikhet NN. Hela kroppen, armarna och hållningen är hans, säger Osman Farid Bouh.

25-åringen var en så kallad tabligh, en person som fritt översatt avlagt ett trohetslöfte om att alltid hjälpa sina medmänniskor, leva hederligt, fredligt, utan våld och droger - samt verka för dawah, utökad kunskap och omvändelse.

– Att just han anslöt sig till IS, som mördar och gör fel, är en stor chock för oss. Inte minst övriga tabligh i Borlänge är mycket ledsna över detta. De visste eller anande inget om detta. Det gjorde ingen av oss. Hundra procent av oss med somalisk bakgrund i Borlänge, och övriga muslimer, fördömer allt som IS står för, säger Osman.

25-åringen var aktiv i Jax moskén, som drivs av somaliska kulturföreningen. Under förra hösten bjöd han in intresserade till informationsmöten i moskén via sitt Facebook-konto.

– Det var vi som bad honom att delta i detta projekt eftersom han kunde perfekt svenska. Vi tänkte att vi då kunde nå ut bättre. Det handlade om information för att bekämpa droger och alkohol bland unga. Han hade ingen ledande roll i detta. Vi i ledningen och imamen hade ansvaret, säger Osman.

Tidigare har Säpo konstaterat att ett flertal unga män med somalisk bakgrund i Sverige lockats av terrororganisationen al-Shabaabs budskap - och rest till bland Somalia för att delta i strider. I januari i år dödades två svensk-somaliska män från Örebro i strider i Irak - båda hade anslutit sig till IS.

Moskéledningen i Borlänge anade inte att 25-åringen hade sympatier för IS - eller någon annan våldsbejakande extremistisk rörelse, som Al-Qaida-anslutna organisationen al-Shabaab.

– Inget tydde på något sådant. Vi kan inte förstå hur han kan ha tagit detta steg. Han har kastat bort allt han nått i Sverige - högskolestudier, ett liv i fred, sin familj och sina framtidsutsikter. Vi kan inte fatta detta. Sverige har gett oss så mycket. Vi har i de flesta fall flytt från krig och religiösa konflikter. Varför då ge sig in i ett krig, som dessutom är felaktigt? Här kan vi leva i fred, trygghet och i ett rättsäkert samhälle. Vi kan känna en framtid med möjligheter till studier och jobb. Vi är chockade, säger Osman.

Polisen vill varken bekräfta eller dementera ärendet.

– Jag har inga som helst kommenterar om detta, säger Hans Petter Paulsen vid regionala underrättelsesektionen i Dalarna.

Somaliska Kulturföreningen i Borlänge och Jax moské deltar sedan tidigare i det nationella arbetet mot våldsbejakande extremism, som samordnas av nationella samordnaren Mona Sahlin.

– Vi har från start deltagit i detta arbete. Varje dag och varje fredagsbön i moskén tar vi också upp detta med alla. Ingen av oss ställer upp på extremism. Alla av oss är emot IS. Det är en mördarorganisation, säger han.

Den 29 augusti arrangerar den somaliska kulturföreningen, ABF och Somaliska riksförbundet i Stockholm en tema- och informationsdag i Borlänge i kampen mot våldsbejakade extremism. Borlänge kommuns ledning är inbjuden.

– Och riksförbundet har även bjudit in Mona Sahlin. Vi hoppas att hon kommer. Extremismen måste stoppas. Detta är första gången det drabbat oss i Borlänge. Det får inte hända igen, säger Osman Farid Bouh.

DT har sökt mannen. Det tidigare nämnda Facebook-kontot, som varit aktivt och använts, stängdes och upphörde för ett par dagar sedan.

DT har varit i kontakt med en nära anhörig till 25-åringen, som berättar att man inte haft kontakt med 25-åringen sedan han reste till Syrien.

LÄS MER: LEDARE: Snabba åtgärder krävs mot IS-krigare