Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

25-år sedan de svenska FN-soldaterna lämnade Cypern

Den 8 oktober Klockan 10.00 högtidlighöll 68 svenska FN-veteraner att det på dagen och timmen var 25 år sedan Sverige avvecklade sitt FN-uppdrag på Cypern.

Vid sammankomsten deltog ordföranden för Larnacas stadsfullmäktige Jioanis Jionides som framförde den Cypriotiska befolkningens tack till de svenska FN-soldaterna och för deras mångåriga insatser på ön.

– Vi kommer mycket väl ihåg de alltid glada och positiva svenska FN-soldaterna i sina blå baskrar och för de som bodde i Larnaca var det en stor trygghet att ha de blå baskrarna i närheten, berättade Jionides.

Minnesstunden ägde rum vid den svenska FN-bataljonens förläggning, Camp Victoria, strax utanför Larnaca. Vissa delar av svenskarnas tidigare förläggning finns fortfarande kvar och den används i dag bland annat av Cyperns civilförsvar.

Den svenske ambassadören Klas Gierow närvarade vid minnesstunden och informerade om sitt uppdrag och om den nuvarande situationen på ön.

– Vid min ackreditering hos den cypriotiske presidenten – när jag tillträdde min tjänst i början av 2012, var just betydelsen av de svenska FN-bataljonernas insatser på ön en av de saker som den cypriotiske presidenten speciellt framförde och tackade för, sa Klas Gierow.

Sammanlagt har mellan 1964 och 1987cirka 28 000 svenska kvinnor och män tjänstgjort som FN-soldater på Cypern. Den sista bataljonschefen Bo Hultin avslutade högtidlighållande och berättade om avvecklingen av den svenska FN-missionen och han höll även parentation över avlidna kamrater.

De 68 FN-veteranerna som besökte ön under en vecka gjorde även under några dagar en rundresa på den norra delen av Cypern. Resan avslutades med rundvandring i staden Famagusta och ett besök hos de Slovakiska FN-soldaterna på deras Camp i mitten av staden.