Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

22 förvildade katter avlivade

En man i Älvdalens kommun har fått 25 katter omhändertagna efter beslut av länsstyrelsen.

När polis och veterinär besökte gården där katterna fanns, så tvingades veterinären avliva 22 av katterna. En katt återfanns död och två katter kunde omhändertas.
– Tyvärr var katterna i väldigt dåligt skick och förvildade, berättar Hans-Erik Rehnstam på polisen, som fick uppdraget att tillsammans med veterinär verkställa länsstyrelsens beslut om omhändertagandet av katterna.
Manen som ägde katterna var medveten om problemet och hade vid ett tidigare tillfälle fått hjälp av kommunens miljöavdelning med att ta bort katterna. Nu har djurskyddsärenden flyttats till länsstyrelsen och när mannen för ett år sedan åter vände sig till kommunen för hjälp med att ta bort katterna, hänvisades han istället till länsstyrelsen.
Dit nådde ärendet först efter en anmälan från en utomstående om de många katterna.
På länsstyrelsen togs då ett beslut, efter anmälan och en oanmäld kontroll av mannens katthållning, att omhänderta katterna.
Kontrollen visade att det fanns ett 25-tal katter som hölls i övervåningen i mannens hus, där de också utfodrades och fick vatten. Övervåningen var kraftigt nedsmutsad av katternas avföring och golvet var täckt av ett tjockt lager avföring. Katterna hade möjlighet att själva ta sig ut.
Någon kontroll över katterna hade inte mannen och inte heller över hur de förökat sig.
Polisen och veterinär hade fullt jobb en hel dag med att fånga in katterna.
– Veterinären gjorde en besiktning av katterna. Av de infångade katterna tvingades 22 avlivas omgående då de var både undernärda och kraftigt förvildade. Två katter omhändertogs och en katt återfanns död.
– Det är polisens uppdrag att omhänderta djur vid sådana här tillfällen och placera dem på ett bra sätt.
– Vi kommer att återvända till huset då det fanns katter som befann sig utomhus som vi inte kunde fånga in, förklarar Hans Erik Rehnstam.