Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

22-åring dömd till ett års fängelse

En 22-åring från Borlänge har dömts till ett års fängelse för att ha slagit en flaska i huvudet på en annan man.
Händelsen inträffade på en krog i april i år.

22-åringens offer berättade under rättegången i Falu tingsrätt att han var ute på krogen med kompisar den aktuella kvällen och blev på slutet berusad.

Han mindes att han stod vid baren och började gå därifrån mot trappan för att gå hem.

Sedan blev allt svart. Han återfick medvetandet när han i trappan stoppades av folk för att han blödde från huvudet.

Mannen hade träffats av en flaska vid högra tinningen, nära ena ögat. Han fördes med ambulans till akuten och han har fortfarande ärr kvar.

En ordningsvakt blev vittne till händelsen. För tingsrätten uppgav han att han såg två killar bråka vid dansgolvet. Plötsligt såg han hur den ene med full kraft gjorde en svingande rörelse och träffade den andre i huvudet med en flaska. Han sade sig vara 99,9 procent att det var en flaska och inte ett glas och han upplevde det som om den splittrades när den träffade mannens huvud.

Vakten sprang direkt fram och fick tag i mannen som slagit. "Killen erkände direkt vad han gjort", berättade vakten i förhör.

Den åtalade 22-åringen har en annan upplevelse av kvällen:

Han var på dansgolvet och dansade med vänner då en väldigt full man dansade in i dem. Den okände mannen ombads gå därifrån flera gånger, men i stället sparkade mannen 22-åringen på knät och armbågade honom i bröstet.

22-åringen menade att han då rent reflexmässigt försvarade sig och vännerna och knuffade till mannen. Olyckligtvis råkade han hålla ett ölglas i handen som träffade mannen i ansiktet. Han är helt säker på att det var et ölglas och inte en flaska.

Att mannens skador skulle kunna ha uppkommit på det sätt som 22-åringen beskrev ansåg tingsrätten var omöjligt och en ren efterkonstruktion.

Ordningsvaktens vittnesmål bedömdes som klart och detaljerat och rätten ansåg det därmed styrkt att 22-åringen tilldelat mannen ett kraftigt slag med en flaska. Tingsrätten ansåg det inte omöjligt att händelsen har kunnat föranletts av någon form av konfrontation innan och att mannen kan ha varit provocerande mot 22-åringen.

Detta motiverade dock inte 22-åringens våldsamma agerande och han dömdes därmed till ett års fängelse för grov misshandel.

Han ska även betala 21 000 kronor till våldsoffret.